Цената от производител на млечни продукти до рафтовете на магазините

...
Цената от производител на млечни продукти до рафтовете на магазините
Коментари Харесай

Ел Би Булгарикум: КЗК започва проверки за високите цени на храните в търговските вериги

Цената от производител на млечни артикули до рафтовете на магазините нараства с до 80%, удостовери още веднъж в коментар в утринния блок на бТВ диpeĸтopът нa eдинcтвeнaтa дъpжaвнa млeĸoпpepaбoтвaтeлнa ĸoмпaния в Бългapия " Eл Би Бyлгapиĸyм ", Hиĸoлaй Mapинoв.

По думите му, има индустриални разноски, също за логистика, комерсиална надценка на млекопреработвателното дружество, само че максимален дял в оскъпяването на млечните артикули имат надценките на комерсиалните вериги.

Беше даден образец, че за произвеждане на 1 кг кашкавал са нужни 12 литра мляко, т.е. от млекопроизводител цената е приблизително 12 лева След добавките на млекопреработвателите, комерсиалните вериги си поставят разнообразни надценки - за логистика, за маркетинг, също и лична надценка, която в някои сручаи стига до 50%. А кашкавал в магазините мъчно може да се откри с цена под 30 лв. за кг.
 „ Ел Би Булгарикум “: Млечните артикули нарастват с до 80% от производителя до огромните търговски вериги
„ Ел Би Булгарикум “: Млечните артикули нарастват с до 80% от производителя до огромните търговски вериги

Държавата би трябвало да си влезе в ролята и да задейства всички механизми, счита шефът на компанията

" В момента текат договаряния с комерсиалните вериги и доставчиците за годишните контракти. А на " Ел Би Булгарикум " е доста мъчно да договаря с тях, тъй като изискванията, които слагат на млекопреработвателното дружество, са непостижими ", уточни Маринов.

Той заяви, че през вчерашния ден в предприятиятието е получено писмо от Комисия за защита на конкуренцията (Комисиа за отбрана на конкуренцията), защото Комисията се е самосезирала по отношение на изказвания на предприятието. Затова от Комисия за защита на конкуренцията са поискали информацията за изискванията в договорите с комерсиалните вериги, с цел да извршат инспекция, дали има свръх надценки и надлежно свръхпечалби при комерсиалните вериги.

За да може цената на млечните артикули (сирене, кашкавал, масло и др.) да се намали, комерсиалните вериги би трябвало да създадат отстъпки, заключи шефът на " Eл Би Бyлгapиĸyм ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР