Триъгълникът на дявола. Така гръцките пожарникари наричат опасната смес от

...
Триъгълникът на дявола. Така гръцките пожарникари наричат опасната смес от
Коментари Харесай

Горящият проблем на Европа

Триъгълникът на дявола. Така гръцките пожарникари назовават рисковата примес от висока температура, ниска мокрота и мощен вятър, споделя Василиос Викас. Той координира задгранични отряди пожарникари, пристигнали в поддръжка на гръцките си сътрудници за горещия сезон.По стените на кабинета на Василиос в Hellenic Fire Service Training Center висят комплицирани схеми с графици, брой хора и пожарни коли и локациите, на които са изпратени задграничните екипи. От тях излиза наяве, че българите са били 50 души. Заминали за остров Корфу на 26 юли.
Фотограф: European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis)
Триъгълникът на дявола. Така гръцките пожарникари назовават рисковата примес от висока температура, ниска мокрота и мощен вятър, споделя Василиос Викас. Той координира задгранични отряди пожарникари, пристигнали в поддръжка на гръцките си сътрудници за горещия сезон.

По стените на кабинета на Василиос в Hellenic Fire Service Training Center висят комплицирани схеми с графици, брой хора и пожарни коли и локациите, на които са изпратени задграничните екипи. От тях излиза наяве, че българите са били 50 души. Заминали за остров Корфу на 26 юли.
Фотограф: European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis)
Екстремните температури и мощни ветрове в Гърция през юли продължиха 16 поредни дни, като са донесли повече от 1467 пожара до първите дни на август.

" Всеки ден от 15 юли трябваше да се оправяме с повече от 65 горски пожара, като от тях 3-4 са по-големи от елементарния ", пресмята Василиос в миг, в който заплахата от пожари за първи път е слязла от сериозните 5 и 4 по скалата на огнената опасност на 3, давайки на него и екипите му глътка въздух.
Реклама
Малко по-рано денем румънският екип, основан в центъра, е предал щафетата за идващия месец на френския отбор. За тийм водача на румънците Кира Флорин това е било третата поредна година в Гърция за част от летния сезон на пожарите.

" Много е значимо да видите по какъв начин другите пожарникари се оправят с техните пожари и да придобиете познания. В Румъния растителността е друга и огънят не се популяризира толкоз бързо ", изяснява Флорин. Т.е. те могат да изчакат огънят да стигне до основния път, добавя Василиос, до момента в който в Гърция е нужно да се работи по-агресивно с пожара.
За тийм водача на румънците Кира Флорин това е било третата поредна година в Гърция за част от летния сезон на пожарите. Фотограф: European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis)
Подобен гръцки опит може да се окаже жизненоважен след 15-20 години, не изключва Флорин. Заради климатичните промени и пълзящото на север стопляне.
Горещото Средиземноморие Обмяната на опит сред пожарникарите от другите страни е значимо за идните горещи лета Фотограф: European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis) Реклама
Пожарите досега изпепелиха близо 50 000 хектара гори и растителност в Гърция. Огнената буря на остров Родос принуди управляващите да извършат най-голямата избавителна интервенция, предприемана в миналото в страната, като над 20 хиляди души трябваше да изоставен домовете си и хотелите. Още стотици бяха евакуирани от Корфу и други региони. Двама пожарникари починаха, откакто самолетът им се разруши в рид на остров Евия.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че страната му е една от тези, които са на първа линия в битката с изменението на климата, без да има елементарно решение. През 2011 година комисия, основана от централната банка на страната, разгласява изследване, в което се пресмята, че въздействието на изменението на климата може да отнеме 577-701 милиарда евро от Брутният вътрешен продукт на Гърция до 2100 година През 2021 година след сериозната обстановка с огнената буря на остров Евия страната основава настрана Министерство на климатичните рецесии и гражданска отбрана. Приема се и програмата AIGIS, която планува 1.97 милиарда евро вложения в самолети, хеликоптери, пожарни коли, нови технологии. Създадено е особено звено за потушаване на горски пожари, които допреди това са неразрешени, като така наречен backfire или запалване на огън, което да разчисти несъмнено място и по този начин да прекъсне пътя на пожара. Въпреки огромната въздушна флотилия на Гърция и опита в горските пожари по думите на министъра на климатичните рецесии и гражданската отбрана Василис Кикилиас би трябвало да се търсят и взаимни способи за справяне с проблемите.
Гърция сътвори особено звено за потушаване на горски пожари Фотограф: European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis)
Гърция е единствено една от горящите точки на Средиземноморието. За миналата година вредите от горските пожари в Европейски Съюз се пресмята на най-малко 2 милиарда евро. Очакванията са рискът от пожари да се усилва заради изменението на климата. Европейската работа за климатичните промени " Коперник " мери, че юли 2023 година е бил най-горещият месец в историята на измерванията. А генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели наскоро, че човечеството е излязло от ерата на световното стопляне и е навлязло в ерата на " световно шупване ".
Помощ от всички Френските пожарникари ще са разполагаем при потребност в Гърция до края на август Фотограф: European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР