Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от

...
Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от
Коментари Харесай

Кьовеши разклати стола на Гешев, но няма кой да забележи

Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от позиция на правосъдната промяна и одобряване върховенството на закона: решението на Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси за очистване на профилираното правосъдие; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с министър-председателя Кирил Петков; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с българския основен прокурор Иван Гешев. Започваме по ред на номерата.

Заблудата, че с ликвидирането на профилираните прокуратури и профилираните съдилища започва същинската промяна на третата власт, е повече от тежка. Нищо няма да се промени. Нито към по-добро, нито към по-лошо. Така, както с нищо не се промени картинката преди две петилетки, когато те бяха основани. Или казано по различен метод, добра концепция, унищожена от едното побългаряване...

Също като ДАНС през 2007-2008 година. Изваждането на Националната работа за сигурност (контраразузнаването) от Министерство на вътрешните работи беше отлагано минимум 7-8 години, нищо че беше един от неписаните ултиматуми за приемането ни в НАТО и Европейски Съюз. А най-после беше направено по този начин, че да се впише идеално в една от най-популярните поговорки " Свърши работата като кучето на равнищата ", т.е. по никакъв начин. Защото изцяло механично бяха събрани под една шапка три служби, които по принцип нямат нищо общо една с друга - цивилното контраразузнаване, военното контраразузнаване и финансовото разузнаване.

Крайният резултат е мъчително прочут: ДАНС работи основно по поръчка на клиента и единствено понякога - по съвест и по закон. Говорим за службата като цяло, за началниците й по принцип и за " партийните калинки " - в частност. Инак - естествените редови сътрудници вършат каквото би трябвало, само че от това на никого не му става по-леко.

 

Първото правителство на Борисов и депутатите на ГЕРБ унищожиха през 2010-2011 година концепцията за профилираното правораздаване по същата рецепта, по която депутатите на тройната коалиция Българска социалистическа партия - Национална движение „Симеон Втори" - Движение за права и свободи, както и правителството  на Сергей Станишев, унищожиха концепцията за ДАНС. Уж сътвориха профилираните прокуратури и съдилища с желанието да борят мафията, проведените незаконни структури и корупцията във властта, само че на процедура по този начин разводниха нещата, че профилираните сякаш магистрати взеха да се занимават с какво ли не. Включително и с най-обикновени кокошкарски истории.

Друго обаче е по-зловещото. И то е обвързвано с

процесуално-следствената парализа,

на която бе обречена Специализираната прокуратура още преди физически да се появи на бял свят.

Вместо да се " занимава " с пет-шест типа закононарушения, примерно - трафик на дрога, оръжие и хора, източване на еврофондове, корупция и тероризъм, на профилираните прокуратури и съдилища им бе вменен... съвсем целия Наказателен кодекс. 

Казано по-простичко, би трябвало ли някой да бъде " профилирано " разкатан, подкарваш го по член 321 от Наказателен кодекс - проведена незаконна активност - и работата заспива. Независимо от това този " някой " нали е един човек, двама души или цялостен футболен тим. Парадоксално наподобява, само че образците не са един и два. 

Още от първите редакции на Закона за правосъдната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, на Спецпрокуратурата й беше разрешено да работи само със лични следователи, с проверяващи служители на реда, избрани с експлицитна заповед на министъра на вътрешните работи, и с проверяващи митничари, избрани със заповед на ръководителя на Агенция " Митници ". Толкоз.

Всички останали следователи - по това време към 750-800 души (най-малко) - бяха тематика табу за магистратите от Специализираната прокуратура. Включително и най-професионално квалифицираните от тях, работещи в Националната следствена работа. Писано е и е говорено по този въпрос стотици пъти, само че изгода - йок. На по-малко от един рейс хора - 20-30 обвинители и 8-10 следователи,

залпово им бяха тропосани над 5000 каузи

и те просто зациклиха. Още повече, че през идващите две-три години най-малко половината от следователските бройки останаха незаети...

Ако обобщим казаното дотук, з акриването на профилираното правораздаване възвръща " равновесието " от преди епохата ГЕРБ, когато Софийският градски съд и Софийската градска прокуратура бяха единствените звена, имащи право да проверяват и съдят хора с имунитет. Тоест - отново монополизъм, единствено че " елементарен " . И защо, освен това състояние, ручахме жабетата две петилетки?

Някой дали ще върне парите, изхарчени за съчиняването,  

въвеждането и издържането на " профилираната " правосъдна промяна? А европарите, отишли за институционалното и материално-техническо застраховане на четирите спецмагистратури? По това перо какъв брой милиона би трябвало да забравим - 10, 50 или повече? 

Също толкоз

безсмислена по своята същина е и визитата на Лаура Кьовеши

в България. От позиция на повишение на качеството на правосъдната промяна и за блестящо бъдеще пред върховенството на закона ни е мисълта.

Би трябвало приносът на европейския прокурор да е нулев. Просто тъй като българските проблеми въобще не влизат даже в най-широкия кръг на служебните му отговорности. И единствено тежко некомпетентни човеци (меко казано) могат да попитат Лаура Кьовеши за какво Бойко Рашков е погнал като империалист Иван Гешев и поддържа ли тя Иван Гешев в битката му за оцеляване на върха в държавното обвиняване?

Безспорно обаче 

същинските вицове,  

произтекли от срещите на Лаура Кьовеши с премиера и основния прокурор са в три други направления.

Първата е , че в Европейската прокуратура са постъпили над 120 сигнала от България. Кое му е смешното тук ли? По статут, ведомството на госпожа Кьовеши работи по закононарушения против   бюджета на Европейски Съюз , свързани с измами, корупция или трансгранични измами с Данък добавена стойност, когато те са в размер над 10 милиона евро. 

Тоест, България се пробва да трансферира от болната на хубавичко глава " топка " за 1.2 млрд евро? Което най-вероятно ще значи, че случаите, по които ще стартират съответни следствия, няма да са повече от 10-15 на брой. Другото е плод на следващата еуфория, че още веднъж се е намерил някой външен, който да разчисти вътрешните ни батаци.

Втората хумореска е , че трябвало да се гордеем, задето

Министерският съвет щял да стане контактна точка с европейската прокуратура.

Тоест - с това България дала явен знак за мощен ангажимент на най-високо равнище. На фона на одеве упоменатите 120 сигнала, дали не е леко... демоде, да речем, още веднъж да се хвалим с бъдещи планове? И, в случай че това в действителност стане, какво ще се случи с към момента съществуваща контактна точка сред България и финансовите гардове на Европейски Съюз в ОЛАФ, по-известна като службата АФКОС в Министерство на вътрешните работи ? Тях някой дали няма да ги проверява, най-малко поради проспаните далавери, систематизирани в упоменатите 120 сигнала до Европейската прокуратура?

И най-после, с цел да не си намерения някой, че си хлевоустим просто по този начин - от нямане какво да вършим, един съвет към правосъдните реформатори от ръководещата коалиция : вместо да карате по вашия си дневен ред, който в никакъв случай не е имал нещо общо с действителните проблеми, по-добре внимавайте какви ги приказва и какви ги прави Иван Гешев. Защото, в случай че бяхте внимавали, до момента щяхте минимум три пъти да сте го уволнили. 

Простичък образец, обвързван с до момента коментираните събития.

На 16 март преди обед, в парламентарните коридори той съобщи, че не се тормози от визитата на Кьовеши у нас, тъй като сред европейската и българската прокуратура нямало допирни точки.

На 16 март следобяд Лаура Кьовеши разгласи, че в Европейската прокуратура са получени 120 сигнала за злоупотреби с европари.

Днес, 17 март по здрач, дребният и обединен колектив на " БАНКЕРЪ " най-горещо предлага на реформаторите да проверят 

какъв брой от тези сигнали са минали през българската прокуратура, кои прокурори са отказали да образуват досъдебни производства, какъв брой от въпросите са  минали през ръцете на Иван Гешев и каква била реакцията му, откакто те са се озовали в Люксембург. 

Ако има най-малко три такива случая и кадровиците на Темида още веднъж откажат да уволнят Гешев, умерено може да разтурите Висшия правосъден съвет с какъвто си претекст пожелаете. Всички ще ви подкрепим...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР