Три поколения. Една любов. Една цел. И една мисия.От днес,

...
Три поколения. Една любов. Една цел. И една мисия.От днес,
Коментари Харесай

Три поколения дами коментират Световната купа

Три генерации. Една обич. Една цел. И една задача.

От през днешния ден, до неделя, зад микрофона по време на над 30-те часа жив ефир от Световната купа по художествена гимнастика застават Вера Маринова-Аткинсън, Боряна Тончева и Флорина Иванова.

Те са три разнообразни поколения, само че сърцата им бият еднообразно в ритъма на обичания спорт. Целта им е единствено една: да бъдат по съвършенство измерими със съвършените " златни девойки ", колкото и субективно да е това!

Мисията им е тежка. Задачата им е виновна. Вълнението им е голямо, без значение, че зад тила на живата легенда Вера Маринова и зад този на една от емблемите на Българска национална телевизия десетилетия наред Боряна Тончева, стоят безбройни часове мнения от най-великите спортни конгреси.

Нашата Флори дебютира в ролята на коментатор, само че за нея сме спокойни, че ще бъде брилянтна, тъй като подготовката й е най-малко като за олимпийски игри и международно състезание взети дружно.

Дами и господа, шапки долу за неповторимата, неповторимата и огнената Вера Маринова! Ако в миналото сте гледате художествена гимнастика, то няма по какъв начин да сбъркате гласа и експертния й разбор. Връзката ѝ с обичания спорт е дълга повече от половин век. Вера стартира кариерата си като гимнастичка, а през днешния ден даже не можем да си представим предаване онлайн без нея зад микрофона.

Маринова е участничка на три международни шампионати, носителка на две международни трофеи (1969 и 1971) и бронзова медалистка с ансамбъла от 1967 година Спира с дейния спорт, когато е на 24 и се насочва към малкия екран. Като състезателен публицист е не по-малко блестяща, а часовете ѝ на коментаторския пулт са от тук до безкрая̆. Именно с нейния глас свързваме част от най-големите триумфи на българската художествена гимнастика.

Вера Маринова е шеф на спортната редакция на Българска национална телевизия в продължение на две години, преди да замине за Англия през 1995-а, където 25 години управлява отдел " Медия и ПР " към Британската асоциация по гимнастика.

За нея споделят, че не разяснява, а рисува. Гради име в спортната публицистика във времена, в които специалността е доминирана от мъже. Прави първия си коментар, седейки върху щайга, просто тъй като сътрудниците ѝ в Българска национална телевизия са решили да си създадат смешка. Това не я разклаща, а стимулира. Отрязва си косата в символ на митинг против нежеланието на управлението на националната телевизия да я назначи на работа поради нейните татко и дядо. Събира храброст и след диалог с покойния Иван Славков назначението е реалност.

Вера придвижва емоционалността, присъща за художествената гимнастика, и зад микрофона, без значение, че първоначално е мощно подложена на критика, че не е задоволително безпристрастна. И колкото и да се старае, въпреки всичко когато вижда по какъв начин съдиите посичат българките за сметка на рускините, тя не устоя. През 1983 година по този начин ѝ пада пердето, че след пламенните си реплики е уверена, че ще би трябвало да си търси нова работа. Коментарът ѝ обаче се харесва на доста хора, измежду които и Тодор Живков, който заръчва да я открият, с цел да ѝ стисне ръката.

Ето я и втората " златна " зад микрофона - Боряна Тончева! Над две десетилетия тя е едно от най-емблематичните лица на спортната публицистика в Българска национална телевизия. Самата тя се е занимавала и със спортна, и с художествена гимнастика. Завършва полска лингвистика, работи за малко като преводачка, преди през 1994 година да се яви на конкурс за редактор в Българска национална телевизия. Част от комисията е Вера Маринова, която тогава си търси заместничка, тъй като се готви да замине за Англия при брачна половинка си.

Боряна работи под управлението на Вера няколко месеца, след което на потегляне Маринова ѝ споделя " Гледай да не ме изложиш! ". Оттогава Тончева работи, с цел да оправдае доверието на великата си предшественичка. А в този момент възпитаник и преподавател ще имат опция да разясняват дружно!

Първият ѝ олимпийски опит е от Атланта 1996, когато, несъмнено, отразява обичаните си гимнастически спортове. На идващите Игри прави своя коментаторски дебют - с церемонии по разкриване и закриване, шампионатите по спортна гимнастика, скокове на батут и художествена гимнастика.

Тончева има голям брой документални филми, най-вече свързани с олимпийските игри. Кратките портрети и тематиките в рубриката ѝ " Олимпийски летописи ", на която Боряна е съавтор с Евгени Николов, заслужиха първо място и влиятелната премия " Атлант " в Русия през 2011 година

За първи път в ролята на коментатор на Световната купа по художествена гимнастика ще забележим и чуем Флорина Иванова!

Като водещ и кореспондент в спортната редакция на bTV тя може да ви приказва и за футбол, и за баскетбол, и за тенис, само че художествената гимнастика постоянно ще има особено място в сърцето ѝ. Стане ли дума за пируети и детайли, изпълнени от грациите на килима, Флори няма равна!

До 2008 година тренировките в залата за художествена гимнастика са част от нейното всекидневие. След това взема решение да поеме по различен път и се насочва към публицистиката. Тя е част от екипа на bTV от 2018 година През 2019 година не пропусна нито една детайлност от Световната купа в София, а по-късно пътува за Баку, където видя от близко триумфа на ансамбъла на международното състезание и " рапортува " пред феновете. Там девойките завоюваха златни медали за съчетанието си с обръчи и бухалки и бронз в многобоя.

С хъс и подготвеност Флори се завърна в залата преди 2 години, с цел да прекара 96 часа с самостоятелните гимнастички. След 6 дни усилени тренировки наедно с тях, недояждане и доста синини, съчетанието ѝ получи име. Филмът беше излъчен в поредицата bTV Репортерите. С него тя зае четвърто място измежду най-добрите млади кореспонденти на планетата за 2019-а в годишната ранглиста на Международната асоциация на спортните публицисти.

Не пропускайте Световната купа в София от 26 до 28 март - директно в каналите на bTV Media Group - по RING във всеки един от трите спортни дни, нонстоп и изцяло гратис на нашия уебсайт btvnovinite.bg, на онлайн платформата VOYO.BG, а в неделя и в ефира на bTV. Следете ни и в обществените мрежи, тъй като шампионатът се завръща след 2-годишно спиране и страстите са обезпечени!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР