БПЦ покани Вселенският патриарх Вартоломей на интронизацията на Български патриарх,

...
БПЦ покани Вселенският патриарх Вартоломей на интронизацията на Български патриарх,
Коментари Харесай

БПЦ покани Вселенският патриарх Вартоломей на интронизацията на Български патриарх

БПЦ предложения Вселенският патриарх Вартоломей на интронизацията на Български патриарх, което се чака да се случи ден след Петровден – 30 юни, 2024 година.

Вселенският патриарх Вартоломей е получил персонална покана да участва на избора и интронизацията на новия български патриарх. Това излиза наяве от обява на интернет уеб страницата на Вселенската патриаршия.

Изпращач на поканата от страна на Българската православна черква е наместник-председателя на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий:

БПЦ предложения Вселенският патриарх Вартоломей на интронизацията на Български патриарх 25.05.24 14:17 На Европейски Съюз му писна: Израел да разреши на Организация на обединените нации да го проверява за геноцид в Газа 25.05.24 13:46 Ламборгини за $1 000 000 към този момент и в България, подкара го модифициран БГ баровец! 25.05.24 13:25 Бомба: Средната заплата в София удари бруто 3231 лева./нето 2507! 25.05.24 12:51 Брокер: Имотите нарастват, тъй като приходите порастват, няма балон! 25.05.24 12:26

„ Молим се за упокоението на душата на блаженопочившия патриарх Неофит. Точно през вчерашния ден получих писмо от моя брат Врачанския митрополит Григорий, който от името на цялата света Българска черква ме кани да участвам на избора и интронизацията на новия предстоятел на сестринската Българска черква. Много общително от ваша страна, че персонално поканихте Вселенския патриарх на исторически миг от живота на вашата Църква “.

Оказва се, че на 30 юни, патриарх Вартоломей е възнамерявал да посети митрополията на Арта. Главата на православната черква по света обче разгласи, че ще направи всичко допустимо, с цел да участва:

„ Ще се опитам да трансформира програмата, тъй като считам тази покана за доста огромна и благословена и надлежно е и желанието ми да се отзова на нея. Надявам се, братът митрополит на Арта, където трябваше да благоговея в този ден, да прояви схващане и да променим програмата ”.

От Светия Синод на БПЦ-БП към момента не са съобщили дали публична покана е изпратена и до патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Очаква се в последния ден на юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви.

Според устава на БПЦ, Константинополската патриаршия няма никакво отношение към избора на Българския патриарх. Практика е Вартоломей да не взе участие персонално в интронизации на патриарси, (изключение прави избора на Атинския архиепископ Христодул), а изпраща постоянно свои представители, добави информацията Българска национална телевизия.

Сред митрополитите се твърди, че се чака Николай Пловдивски, който разгласи, че няма да е измежду кандидатите за патриарх на БПЦ, може да се върне в играта. Това може да стане по предложение на някой от митрополитите.
Прогнозите са и че дясната ръка на Николай – знеполски митрополит Арсений да оглави овдовялата сливенска епархия.

Духовници разясниха още, че наличието на Вартоломей на интронизацията надали ще е инцидентно и позволиха опит за лобиране в интерес на един от претендентите.

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в: България, Живот, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР