Тревистото растение Троскот (Agropyron repens ) обикновено представлява голямо неудобство

...
Тревистото растение Троскот (Agropyron repens ) обикновено представлява голямо неудобство
Коментари Харесай

Троскот - алтернатива на кафе и брашно

Тревистото растение Троскот (Agropyron repens ) нормално съставлява огромно стеснение за производителите. Името на тази трева произлиза от гръцки - agros (поле) и puros (пшеница).

Троскотът в множеството случаи атакува селскостопанските области, като в същото време създава химическо вещество, което забавя развиването на останалите растения. Въпреки това в редица региони на Европа троскотът се употребява за фураж. Има случаи даже корените на растението да спасят от апетит локалните поданици.

Колкото и необикновено да звучи, този бурен е извънредно потребен за консумация. Данни за него се откриват още при античните създатели Диоскорид и Плиний. В своите писания те предлагат потреблението на корените на троскота. Тогава се е считало, че те въздействат благотворно на потока на урината и лекуването на камъни в бъбреците.

След много години мъртвило данни за троскота намираме през 1597. Тогава билкарят Джон Джерард споделя, че в още в тези години растението е оповестено за проклинание от селяните, чиито посеви унищожавал.

От друга страна обаче, споделя той, корените на троскота били лекарство за страдащите от запек, защото работили разхлабително. Билката прочиства матката и черния дроб от нечистотии и микроби.

Една от главните функционалности, поради която е скъп троскотът, е това, че той е една прелестна опция на брашното и кафето. Печените корени били употребявани с тази си цел още при започване на предишния век.

 кафе

За да бъде използвана, след брането билката се измива и отцежда. Сушенето става в проветриви пространства. Корените са подготвени за приложимост, когато са изцяло сухи.

За лечебни цели се подготвя настойка от троскот. За задачата тънките тръбовидни корени на растението се накисват във вода, от която се приема от 3 мл до 6 мл три пъти на ден.

Отварата от троскот пък се подготвя, като 2 ч.л. ситно нарязани коренчета се сложат в чаша вода. Сместа би трябвало да ври към 10 минути. От отварата се пият по 100 г три пъти на ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР