Традиционните дни на японската култура стигнаха до входа на Българската

...
Традиционните дни на японската култура стигнаха до входа на Българската
Коментари Харесай

Показват японска чаена церемония в София

Традиционните дни на японската просвета стигнаха до входа на Българската национална телевизия. Японската чаена гала, която е добре позната у нас, през днешния ден и на 7 ноември е ще се организира в " Сан Стефано плаза ". Този обред разкрива изтънчената психика на японеца, а българката Криси Прахова е занаятчия на чаената гала.

Японците трансформират всичко в изкуство, даже и пиенето на чай и евентуално там Върховният Бог е Богът на хубостта - при неизброимите им шинтоиски божества, свързващи живота на индивида с природата. Такава е и тематиката на тазгодишната гала. " Чаят - мост към изкуството и природата ". Защото Чадо, както се назовава в Япония този обред за изисканите връзки сред посетители и домакини, въвлича в себе си богатата японска традиция. И по тази причина при откриването към този момент имаше презентация на калиграфски свитъци и лекция - за езика на знаците, които постоянно във времето съпровождат Чадо.

Каква е тази заложба на японците от всичко в живота да вършат изкуство?
Н. Пр. господин Масато Ватанабе - дипломат на Япония в България: Може би тъй като Япония е дребна страна, доста гъсто обитаема, живеем там от доста епохи и това е култивирало у нас смисъла на хармонията от една страна и вниманието и грижата към дребните неща, към детайлите в живота.
И ще се убедите в това от двете изложения на калиграфски свитъци и цветни композиции. На 7 ноември вечерта тематиката на ритуала ще е " Чаят от позиция на духовноста на Дзен ". Защото всеки момент и всичко в чаената стая е онази житейска философия, която кара хората да оцеляват епохи наред на тази вибрираща, островна гърбица земя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР