Традиционното кипърско ястие клефтико, което представлява агнешко месо с картофи

...
Традиционното кипърско ястие клефтико, което представлява агнешко месо с картофи
Коментари Харесай

Агнешко с картофи влезе в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Традиционното кипърско ядене " клефтико ", което съставлява агнешко месо с картофи по кипърски, влезе в Националния лист на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. Включването на ястието в листата е въз основа на молба от локалната администрация, музея и обществеността в село Атиену.

 © Архив
" Клефтико " на гръцки значи " откраднато месо ". Според легендата, апаш откраднал мъртвец на агне, само че с цел да не го заловят с кървави ръце, заровил натрупа на животното за няколко часа в яма с горещи въглища. Заради високата температура след това месото става деликатес. Това е и главната загадка на приготвянето на ястието в днешни дни - да е в специфична глинена фурна на висока температура.

Националната комисия на ЮНЕСКО добави към нематериалното завещание и кипърската традиция за развъждане на маслини. Рецептата за обичайно кисело мляко и технология за сушене на смокини от село Лисос, както и печенето на специфичен самун в село Ризокарпасо, влизат също в листата на международното нематериално завещание.

Комисията на ЮНЕСКО разгласи старта на нов цикъл за кандидатстване през актуалната година, като срокът за набиране на оферти е 28 февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР