``Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция,

...
``Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция,
Коментари Харесай

Според Кирил Петков Румъния и България могат да купуват газ заедно

``Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, в този момент може да работи в противоположна посока. Възможността да купуваме дружно полутечен газ е огромна. И ценовите равнища ще бъдат разнообразни, в случай че купуваме заедно``, заяви премиерът Кирил Петков по време на взаимен брифинг в Букурещ след работна среща с румънския си колега Николае Чука. Българският премиер пристигна в румънската столица веднага след визитата си в Украйна.

Двете страни разискаха прекъсването на доставките на газ от Русия, транспортните връзки сред България и Румъния, изпращането на военна помощ в Украйна, Шенген и напрежението в Молдова.

Премиерът изрази убеденост, че физическото довеждане докрай на газовата връзка с Гърция ще бъде през юни, а Николае Чука уточни, че през есента ще има газ по гръцкия интерконектор, като добави, че прекъсването на зареждането с газ от Русия е проблем, който визира и други страни от района и Европа, и по тази причина би трябвало да се направят общи действия, който да бъдат утвърдени от Европейски Съюз.

``Оптимизацията на енергийните източници също може да се гледа на база газ и електричество, тъй като част от електричеството в района се основава на база газ. Ако можем да усъвършенстваме и електрическите системи, и газовите системи, евентуално може да има синергии за спомагателни количества газ, които може да изпозлваме по тези трасета``, съобщи българският министър председател.

На пети май се чака да бъде извършена среща на енргийните министри на двете страни, които ще обсъдят консолидираното на енергийните системи на двете страни.

Транспортни връзки сред България и Румъния

Петков бе посрещнат от румънския си сътрудник Николае Чука пред основния вход на двореца ``Виктория``. Веднага откакто дойде, двете страни подписаха споразумение между държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния за откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот.  Линията, която не работи от 30 години, ще започва още веднъж през юни.

``Българската страна пристигна и с предложение за изграждане на повече мостове``, сподели румънският премер. Той съобщи, че се чака до края на идната седмица да се учреди работна група, в която ще вземат участие експерти от министерствата на превоза на двете страни. 

" Още идната седмица стартира нашата работна група, която ще работи по инфраструктурните планове, тъй че река Дунав да бъде плавателна през цялата година и да я използваме като главен транспортен кулоар ", сподели Петков и добави, че работната група ще работи и по концепцията за мост до Русе и още 4 спомагателни моста, които да свържат България и Румъния и да усилят икономическото развиване.

Оръжия за Украйна

На журналистически въпрос дали има аспект Българска социалистическа партия да напусне ръководещата коалиция, в случай че България въпреки всичко изпрати оръжия на Украйна, Кирил Петков изрази подозрение, че ще се стигне до това. ``Вярвам, че госпожа Нинова няма да напусне обединението. До този миг, макар другите отзиви по разнообразни въпроси, обединението продължава да работи и да дава резултати``, съобщи Кирил Петков и повтори, че ``Продължаваме смяната " ще гласоподава за военно-техническа помощ за Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР