Топ експертът по сигурността Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер и министър

...
Топ експертът по сигурността Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер и министър
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев посочи дупките в киберзащитата ни. Посланието на Кремъл

Топ специалистът по сигурността Цветлин Йовчев, някогашен вицепремиер и министър на вътрешните работи, насочи съществено предизвестие към управляващите поради хакерската атака на съветски хакери. Тя  блокира няколко уеб страницата на институции у нас.

Тя е от най-безобидния вид офанзиви, само че е предизвестие, че имаме съществени пропуски в кибресигурността, сподели в изявление за бТВ Йовчев.
-->
На въпроса дали е дело единствено на едни човек или на група той отговори: „ Тук можем да издигаме единствено хипотези. Вероятно се касае за повече от един човек, защото въпреки всичко размерът на тази офанзива към редица уеб сайтове в България изисква огромен запас. Според мен би било по мъчно, в случай че тя е проведена от един човек. Вероятно се касае за група от хора “.

Той подсети, че редица страни в Европа са станали жертва на сходен вид офанзиви и ударите постоянно са ориентирани към страни, които Русия дефинира за „ вражески “.

Според него хакерската атака евентуално има и връзка с опита да се замеси името на България във гърмежа на Кримския мост.

Според Йовчев сега у нас има пропуски в разпоредбите, по които се работи при такива офанзиви, а службите нямат нужния инструментариум за противопоставяне.

„ От 2018 година имаме един закон за киберсигурност, който все още сякаш единствено отчасти се извършва. От време на време при едно такова събитие има някакъв къс подтик, който стимулира институциите да стартират да се пробват да вършат нещо, само че то не се довършват до края. В закона по този начин са дефинирани отговорностите и функционалностите на ДАНС, на ГДБОП и на новото министерство на електронното ръководство, че сякаш остава сива зона, в която не е ясно къде кой тъкмо би трябвало да предприеме дейности. Вторият аспект е, че все още нашите служби към момента нямат нужния инструментариум да вършат ранна детекция на такива закани и оттова нататък ефикасен инструментариум да спрат офанзивата и да минимизират и бързо да преодолеят последствията от нея. Ние към момента нямаме Национален център за киберсигурност “, изясни някогашният вътрешен министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР