Тепърва има много какво да се направи, особено по отношение

...
Тепърва има много какво да се направи, особено по отношение
Коментари Харесай

Крум Зарков работи по нов закон за КПКОНПИ

" Тепърва има доста какво да се направи, изключително във връзка с огромната рана - корупцията по високите етажи на властта и там на дневен ред излиза прословутият Закон за противопоставяне на корупцията, по който ние работим, тъй че да бъде в по-добър вид от този, който беше импортиран в края на предишния парламент, само че по този начин или другояче не беше гласуван ", съобщи в " Денят стартира " министърът на правораздаването Крум Зарков.

Той разясни, че посоките, по които се работи, са три.

" Допълнителни гаранции за независимостта на комисията, която ще се занимава с този въпрос, сигурност за проверяващите инспектори, защото това е проверяващ орган - тези проверяващи инспектори ще би трябвало да имат самостоятелност и по отношение на самата комисия и трето, само че не на последно място - битката с корупцията по високите етажи на властта да не се разводнява с други производства и процедури ", посочи правосъдният министър Крум Зарков.

Той акцентира, че би трябвало да се направи стегнат орган, с ясни цели и отговорности, който да е самостоятелен от политическите болшинства.

" Концепцията, заложена в съдружното съглашение на предходното държавно управление - обособен орган от настоящето КПКОНПИ, ще бъде непокътната, само че ще бъде направена по-ефективна и самостоятелна ", добави Крум Зарков.

Според него високите етажи на властта се проверяват мъчно за корупция, тъй като въздействат върху органите, които ги проверяват.

" Трябва да бъде преосмислено решението, съгласно което Народното събрание избира всички членове на тази комисия. Ние ще предложим различен вид - да вземем за пример идея, в която разнообразни органи назначават разнообразни членове на комисията, с цел да има надзор, в това число и президентството да има представител. Всички оферти ще бъдат показани на необятно публично разискване, тъй че да се внесе закон, който не е единствено проформа, а да сме сигурни, че ще проработи и да има гаранции, че няма да се трансформира в следващата бухалка на политическата власт ", разяснява Крум Зарков.

Той добави, че законопроект за опция за следствие на основния прокурор е необходим.

По думите му закриването на спецправосъдието е било верен ход.

" Защото то се изроди в нещо друго, не това беше неговата първична концепция ", сподели още Крум Зарков.

И разясни, че този ход със закриването е единствено част от оздравяването на системата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР