Изключителната точност на информацията превръща проблема в един от най-сериозните

...
Изключителната точност на информацията превръща проблема в един от най-сериозните
Коментари Харесай

Pathfinder: Нова микроархитектурна заплаха, която засяга милиарди Intel и AMD-базирани устройства

Изключителната акуратност на информацията трансформира казуса в един от най-сериозните от доста години насам...

Емил Василев 15:29 | 29.04.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 13:35 | 26.04.2024

Xiaomi обяви за остарели още 8 смарт телефона на Mi, Redmi и POCO – за тях повече няма да има никакви обновявания

ТелефониДаниел Десподов - 9:38 | 26.04.2024

Южна Корея се отхвърля от iPhone: армията на страната не разрешава смарт телефоните на Apple

IT НовиниДаниел Десподов - 11:36 | 27.04.2024

В Германия се построява първият в света цех за цимент без въглеродни излъчвания

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Международен екип от учени, управителен от експерти от Калифорнийския университет в Сан Диего е разпознал нов вид офанзива, която е ориентирана към съставния елемент за предсказание на условните преходи на микроархитектурно равнище.

Откритията, които могат да обиден милиарди устройства ще бъдат показани на конференцията ACM ASPLOS 2024, която се организира от 27 април до 1 май тази година.

Изследването, наречено Pathfinder е разпознало уязвимости в така наречен Path History Register указател, който записва реда и адресите на условните преходи. Това е първата офанзива, която целеустремено се възползва от тази функционалност, с цел да получи информация с изключителна акуратност.

Съвременните процесори употребяват механизма за предсказание на условните преходи, с цел да усъвършенстват осъществяването на програмата. Новото проучване обаче демонстрира, че записите в регистъра на историята на пътя могат освен да наблюдават скорошни преходи, само че и да реконструират доста по-дълга история на последователностите от преходи.

„ Успяхме да осезаем последователности от десетки хиляди преходи в прецизен ред, като използвахме този способ за приключване на секретни изображения, до момента в който те се обработват благодарение на известната libjpeg библиотека. “

споделя Хосеин Яварзадех, докторант в катедрата по компютърни науки в Калифорнийския университет в Сан Диего и водещ създател на публикацията

„ Разработихме също по този начин способ за офанзива, сходен на офанзивите Spectre, който може да провокира комплицирани модели на неправилни прогнози в кода на жертвата, което води до непреднамерено осъществяване на нежелани интервенции. “

добави Професор Дийн Тулсен от същия университет

Освен това откривателите демонстрираха офанзива, при която накараха логаритъма за криптиране да се приключи прибързано, което докара до откриване на криптирани данни при започване на обработката им. Това им разрешило да извлекат тайния ключ на AES криптирането.

Pathfinder може да разкрие резултатите от съвсем всеки конвенционален преход във всяка стратегия, което го прави най-точната и мощна офанзива на микроархитектурно равнище, която е виждана до момента.

В отговор на публикуването на констатациите Intel и AMD разгласиха съответни бюлетини за сигурност, в които обаче се споделя, че е задоволително да се приложат по-рано издадените пачове, ориентирани към противопоставяне на уязвимостта Spectre v1, с цел да се защитят техните устройства. Констатациите са споделени и със средата за информация и съгласуваност на уязвимостите (VINCE).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР