Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания

...
Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания
Коментари Харесай

КСНС: Да се ускори модернизацията на Въоръжените ни сили

Темпът на модернизацията на армията не подхожда на актуалните условия – това съобщи президентът Румен Радев след края на днешното съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, което продължи близо 5 часа.

Рисковете за България от рецесията към Украйна, както и положението на българските въоръжени сили бяха фокуса на Съвета, който се събра, с цел да разиска: "Рискове и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения “.

В съвещанието участваха министър председателят Кирил Петков, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, представители на седемте парламентарни групи, министрите на външните работи Теодора Генчовска, на вътрешните работи Бойко Рашков, на защитата Стефан Янев, ръководителят на ДАНС и шефът на Държавната организация "Разузнаване ".

„ Темпът на модернизацията на армията не подхожда на актуалните условия. Трябват ефикасни ограничения за повишение интереса към военната специалност ", уточни президентът Румен Радев след съвещанието, представен от БНР.

„ Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по рационализация. Всичко води до загуба на боеспособности и възходящ риск за здравето и живота на военнослужещите “, добави Радев.

Президентът уточни, че членовете на Съвета са се обединили към позицията, че ескалацията, нестихващите спорове, интернационалният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред основни провокации:

"Очертани бяха областите с избрани дефицити от качества и софтуерно закъснение в тяхното развиване, подбудени от незадоволително финансиране и ограничаване в нормативната уредба ".

Президентът регистрира, че плановете за рационализация не се развиват уравновесено. "Констатирано е закъснение в осъществяването на придобиване на нов военен аероплан ", сподели още Радев. Той означи, че значителен недостиг е и некомплектът.

"Постигнат беше консенсус за нуждата за превъзмогване на дефицитите от качества и развиване на актуален защитителен капацитет на Р България в границите на Европейски Съюз и НАТО “, означи президентът Радев.

Какви са предложенията, към които са се обединили участниците в Съвета:

- Правителството да предложи, а Народното събрание да прегледа ускорение на процедурите по рационализация на другите типове Въоръжени сили;

- Министерският съвет да предложи и капиталова стратегия за модернизацията на другите видове Въоръжени сили, а също по този начин Министерски съвет съвет е да проучва опциите за увеличение в най-кратък период на парите за защита до 2% от брутния вътрешен артикул.

- Министерският съвет да проучва опцията за актуализиране на Националния проект за повишение на разноските за защита до 2024 година

- Министерски съвет да обезпечи финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника.

- Изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника по към този момент подписани контракти, както и за пускане на плана за рационализация на Сухопътни войски.

- Министерски съвет да оцени опцията за основаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили.

През годините президентът Румен Радев нееднократно е упорствал за ясни гаранции от изпълнителната власт за модернизацията на Въоръжените ни сили. Това не е и първият КСНС, отдаден на положението на армията. Темата беше във фокуса на няколко съвещания през последните години, а в последната седмица президентът няколко пъти съобщи, че най-голямата опасност за националната ни сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените ни сили, измежду тях - неналичието на задоволително запаси, остарялата техника, забавянето на плановете за рационализация, дефицитът на фрагменти, както и мотивацията им.

Консултативният съвет заседава на фона на напрежението към Украйна. Българската позиция досега е, че спора сред Запада и Русия би трябвало да бъде решен по пътя на дипломацията. Като член на НАТО обаче България взе участие в укрепването на Източния фланг на Алианса, а предлагането ни е да бъде построена българска бойна група на основата на батальон под българско командване, в която да вземат участие и съюзнически сили, с цел да добавят недостига от качества в сухопътните сили, с които страната ни не разполага.

Междувременно в авиобаза "Граф Игнатиево " към този момент са четирите испански изтребителя "Юрофайтър ", които ще извършват задания и по защита на въздушното пространство на България и на НАТО до края на март, а през април и май чакаме в страната ни да дойдат два изтребителя Ф-35 от Нидерландия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР