На 13 юни 2024 г. частната неправителствена организация Сдружение за

...
На 13 юни 2024 г. частната неправителствена организация Сдружение за
Коментари Харесай

Зелените с десета поредна жалба срещу довършването на магистрала Струма

На 13 юни 2024 година частната неправителствена организация " Сдружение за дива природа Балкани ",е обжалвала решението от 11 юни,с което Министерство на околната среда и водите позволиха довършването на " Автомагистрала " Струма през Кресненското дефиле.

Това е 10 тъжба, посредством която еколозите се пробват да провалят плана. Тя е подадена от кръга на Тома Белев, като този път е подписана от Петко Цветков - някогашен съпредседател на „ Зелено придвижване “, който е част от швейцарско-българската частна фондация Биоразнообразие ", оповестява " Еко Новини ".

Предишните 9 тъжби бяха подадени от Андрей Ковачев, също някогашен съпредседател на „ Зелено придвижване “ и основен консултант на Борислав Сандов и Тома Белев, когато бяха министър и заместител министър на екологията.

Вследствие на забавеното създаване на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, която трябваше да е подготвена през 2004г., по този път, който е единствено 16 км, са починали 74 индивида, а ранените са 408.

Последният случай е от октомври предходната година, когато майка и щерка умират на входа на Дефилето, от страната на Симитли. Няколко месеца преди този момент - юни предходната година, колата на 60-годишната Таня Николова е смазана от ТИР. Тя е уважавана учителка от 1 до 4 клас и е отивала да връчи свидетелствата на децата.

Само за три годишен интервал от 2019 до 2022г., когато поради многочислените жертви сложиха колчетата, починалите по статистика на КАТ в Кресненското дефиле са 12 индивида при 169 произшествия.

Повечето от злополуките са челни с ужасяващи последствия. Само в един ден на 11 юли 2014 година при жестока злополука умират 4 индивида,връщащи се от отмора. И те са премазани от ТИР.

Тъжната статистика продължава година след година. При различен неотдавнашен случай - юни 2022, когато при жесток удар с камион, мъж и жена губят живота си.

Въпреки тази черна статистика и тези 74 жертви, Тома Белев, Андрей Ковачев, Борислав Сандов, Петко Ковачев, Петко Цветков и Даниел Панов отново не престават до подават тъжба след тъжба против довършването на Автомагистрала " Струма ". Тази шесторка са хората, които саботират този значим план, и поради които по пътя умират хора.

Върховният административен съд би трябвало да отхвърли жалбата на зелените, защото подалите я нямат статут на заинтригувани страни, каквото е условието на закона и решението на Конституционният съд. Те нито живеят в този район, нито са директно наранени от решението на Министерство на околната среда и водите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР