Често сервитьорите в заведенията са подценявани, но работата им, подобно

...
Често сервитьорите в заведенията са подценявани, но работата им, подобно
Коментари Харесай

7 неща, които да не правим в ресторант

Често сервитьорите в заведенията са подценявани, само че работата им, сходно на всички останали специалности, също включва образования и тънкости, които може и да ни убягват. Затова и когато сме били клиенти в ресторант, евентуално ни се е случвало несъзнателно да създадем нещо, което е неуместно спрямо обслужващия личен състав.
Прочетете още
За да не ставаме бодил в очите на сервитьорите е добре да сме наясно с някои неписани правила съгласно етикета в заведенията. Ето седем неща, които не трябва да вършим.

Не съобразяваме по кое време и по какъв начин желаеме сметката

На всеки се е случвало, когато е на ресторант с по-голяма компания, да желае да заплати сметката си настрана от останалите. В подобен случай обаче е добре да предупредим сервитьора още в самото начало, когато поръчваме, а не най-после, когато към този момент е време да платим сметката.

Струпваме празните чинни в купчина

Може и да си мислим, че като струпаме празните чинни в купчина помагаме на сервитьора, само че на процедура няма нищо потребно в това да създадем " планина " от мръсни чинии (особено в случай че е останала храна), салфетки и принадлежности върху масата. Персоналът в действителност си има отработен метод за разчистването на масата и е по-добре просто да оставим чинията си пред нас, с сложени върху нея принадлежности, откакто сме завършили с ястието си.



Не съобразяваме по какъв начин поръчваме

Особено когато им е натоварено, сервитьорите искат да ни обслужат допустимо най-бързо и дейно. Затова и когато поръчваме, е добре да съобразим всички поръчки към тях да бъдат вкупом, а не по-късно да разкарваме личния състав нагоре-надолу за разнообразни неща по няколко пъти.

Сменяме местата си на масата

Първо, когато влизаме в заведение, е добре да изчакаме да бъдем настанени, а не просто да си седнем, където си харесаме. В хода на обяда или вечерята ни пък, не е добра концепция да сменяме мястото си на масата, изключително в моментите, когато поръчваме, носят ни ястието или още повече - при положение, че желаеме да платим сметката си настрана.

Пришпорваме личния състав

Когато човек е гладен, е обикновено да бъде леко нервозен и сервитьорите схващат това. Но няма никакъв смисъл да ги пришпорваме да носят храната ни по-бързо, тъй като въпреки всичко тя се подготвя за несъмнено време, а и се съблюдава редът на поръчките.



Не оставяме задоволително място за чиниите на масата

Почти всеки има навика да оставя телефона си на масата, когато е на заведение. Някои хора пък даже я отрупват и с други персонални движимости, като по този метод не оставят задоволително място за чиниите. Добре е постоянно да оставяме свободно място пред себе си, с цел да не се постанова да разтребваме, когато сервитьорът към този момент е дошъл с поръчката ни.

Оставяме неразбория след себе

Като приказваме за разтребване, тук важи правилото, че каквото сме внесли извън, най-после би трябвало да си го вземем и изхвърлим отвън заведението. Не е редно на масата да оставяме празни кутии от цигари, бутилки от вода или каквото друго сме консумирали или употребявали по време на престоя си в ресторанта, написа Delish.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР