ТЕЛК решенията, чийто период е изминал до 31 март -

...
ТЕЛК решенията, чийто период е изминал до 31 март -
Коментари Харесай

Изтеклите ТЕЛК решения се удължават до 30 юни

ТЕЛК решенията, чийто интервал е минал до 31 март - по време на изключителната епидемиологична обстановка, ще важат до 30 юни. До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за нетрудоспособност по експертни решения, които са изтекли по време на изключителната епидемиологична обстановка. Това е едно от пандемичните облекчения, които не престават да бъдат в деяние известно време след края на изключителната епидемиологична обстановка.

Някои от интервалите приключват след 3 месеца, други - след два. Още два месеца няма да се постановат обезпечителни ограничавания и действия по неотложно реализиране върху парични средства, изплатени на служащи и служители като компенсации въз основа на акт на Министерския съвет във връзка с превъзмогване на настъпилите последици от COVID-19.

Действието на мярката „ 60 на 40 " ще бъде удължено до 30 юни при запазване на досегашните условия за поддръжка за запазване на работните места. Правителството обаче е решило, че родителите нямат нужда от продължаваща поддръжка за принудителен отпуск, въпреки че вирусът не е изчезнал. Компенсациите на семейства с деца до 14-годишна възраст бяха обвързани с оповестено извънредно положение или изключителна обстановка. Така от 1 април те не се могат да се изплащат.

През цялата 2022 година до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

ЛЕЧЕНИЕ

Тъй като държавното ръководство разгласи, че ковид зоните няма да продължат да работят след края на изключителната обстановка, НЗОК оповести правила, по които би трябвало да се утвърждават пациенти с COVID-19 в лечебните заведения. Новоприетите пациенти след 01.04.2022 година, които се нуждаят от лечение от COVID-19, ще бъдат лекувани при условията и по реда на НРД за медицинските дейности 2020-2022 година

Болни със основна или съпътстваща болест от COVID-19 ще бъдат лекувани в наличните инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като лечебните заведения би трябвало да дефинират легла за абсолютна/стриктна изолация и да съблюдават наредбите за предотвратяване на вътреболнична болест, демонстрират от касата.

Доста въпроси има към PCR-тестовете - кой ще ги прави и по какъв метод ще се заплащат. Вече е ясно, че персоналните лекари не могат да дават направление за безплатен PCR-тест оттук нататък, единствено че могат да насочат пациента си към специалист, който да назначи сходен тест. Касата обаче предизвестява, че занапред нататък ще заплаща тези проби само на лечебни заведения, сключили договор с НЗОК по пакет „ Вирусология " и „ Клинична микробиология ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР