За по-малко от десетилетие той се превърна в краля на

...
За по-малко от десетилетие той се превърна в краля на
Коментари Харесай

Юсейн Болт - най-бързият човек в света, който покори Олимп осем пъти

За по-малко от десетилетие той се трансформира в краля на спринта, а върховете му като че ли наподобяват от друга ера – Юсейн Болт.

Неговата надмощие стартира и приключва под петте преплетени кръга. Изумителният ямайски спортист впечатлява още в юношеските си години и за всички излиза наяве, че той има капацитет да стане новият №1 в късите дистанции.

Първият му успех е на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Болт печели три олимпийски трофеи с три международни върха – на 100 м, 200 и 4х100 м – след това медалът му в щафетата е лишен поради допинг-прегрешение на съотборник.

Година по-късно на международното състезание в Берлин Юсейн изстрелва спринта в стратосферата. И на 100, и на 200 м финишира надалеч пред противниците си, като смъква по изумителните 11 стотни от върховите си достижения, с цел да ги докара до стандартите, които са годни и през днешния ден – 9 секунди и 58 стотни и 19 секунди и 19 стотни.

През 2011-а на шампионата на планетата в Дегу златният ореол на Болт леко помръква – той не съумява да отбрани купата си на 100 м, откакто прави фаулстарт и е отхвърлен преди бягането още да е почнало.

На игрите в Лондон през 2012 година Юсейн още веднъж е безукорен, още веднъж 3 победи – на 100 м остава на 5 стотни от международния си връх, на 200 е на 13 стотни от личния си стандарт, а в квартета на 4х100 м ямайците слагат върхов резултат на планетата, годен и до през днешния ден – 36,84 сек.

Атлетът от острова на бързоногите спринтьори взема решение да остане до Игрите в Рио през 2016-та.

Пътьом взима два пъти по три трофеи на международните шампионати в Москва и Пекин, само че отвън огромните шампионати все по-често стартира да губи. Въпросът е дали в бразилския град Юсейн Болт ще съумее да бъде решителен.

Всички въпроси остават във въздуха над стадион „ Жоао Хавеланж “, защото ямаецът не оставя подозрения кой е най-хубавият спринтьор - печели злато на 100 и на 200 метра, и с щафетата на 4х100 м.

Още преди игрите, под давление и на спонсорите си, Болт афишира, че ще остане в атлетиката още година – до международното състезание в Лондон.

И точно в английската столица обаче митът за непобедимия спринтьор става на пух и прахуляк – печели единствено бронз на 100 м и се контузва в щафетата. Въпреки това Юсейн Болт остава феномен за всички почитатели на атлетиката със своите 8 олимпийски и 11 международни трофеи.

Гледайте " Истории от Олимпийските игри " - предаването, което споделя олимпийската история - всяка неделя от 13.15 ч. по Българска национална телевизия 1!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР