Технологията за мозъчни импланти се развива с бързи темпове, като

...
Технологията за мозъчни импланти се развива с бързи темпове, като
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако компанията, поставила ви мозъчен имплант фалира или просто изчезне от пазара?

Технологията за мозъчни импланти се развива с бързи темпове, като оказва помощ на хората да открият своя глас или да преодолеят другите неврологични болести. Но какво ще стане, когато производителят на импланта престане да го поддържа?

Обновяването до нов модел, когато петгодишният ви смарт телефон към този момент не може да поддържа актуализации, е нещо познато. Само че напълно различен е въпросът, когато става дума за устройство, което се намира в мозъка ви. Това е хардуер, за поправянето и обновяването на който локалният сервиз не може да помогне.

Авторите на ново забавно изследване обобщиха до момента съществуващите проучвания на тази тематика и излязоха с няколко оферти по отношение на недопускането на сходно нещо. Те дефинираха и главните насоки, които подсигуряват, че нищо сходно няма да се случи в бъдеще.

„ Това изследване вкара публична формулировка на изоставането на неврологичните устройства. Това е значимо за създаването на насоки, политики и закони, които дружно имат капацитета да понижат или предотвратят сходно занемаряване “,

пишат откривателите в своята научна работа.

Авторите на проучването регистрират, че технологиите постоянно ще се развиват. А новите и по-усъвършенствани устройства, които се появяват на пазара, изискват запаси за рационализация и ремонт.

С оглед на това вградените устройства би трябвало да бъдат направени по този начин, че да устоят доста дълго, считат откривателите. Необходимо е да се основат ясни насоки във връзка с настоящата поддръжка и да се основат мрежи за сигурност, в случай че нещо се обърка.

Екипът показва случай, при който производител на импланти е банкрутирал. Това е наложило имплантът на пациент да бъде отхвърлен от съображения за сигурност.

„ Това беше като да ми лишават онази част от мен, която ме правеше пълностоен “,

казва пациентът.

Според откривателите невъзможността да се даде съответна информация за това какво се чака от пациента е безспорна безнаказаност. Необходимо е да се обезпечи нужната поддръжка на мозъчния имплант през целия живот на пациента. Както и да се обезпечи отбрана срещи непредвидени условия – ненадейно зародила зараза и така нататък Учените се питат дали е допустимо това и коя компания може да обезпечи сходна поддръжка. Това е едно напълно ново събитие в медицината – поддръжката на мозъчен имплант. Докъде можем да стигнем с това?

Наскоро станахме очевидци на първия мозъчен имплант на жив човек. Той беше подложен от компанията Neuralink на Илън Мъск, като получателят му – 29-годишен мъж, останал неподвижен след случай при гмуркане – съобщи, че имплатът напълно е трансформирал живота му към по-добро. Технологията, несъмнено, има голям капацитет, само че би трябвало да се употребява безвредно и отговорно.

Засега няма прецизен отговор на въпроса, какво би се случило, в случай че производителят на към този момент подложен мозъчен имплант банкрутира и не може да обезпечи нужната поддръжка. Но не е мъчно да се досетим, че нищо хубаво няма да се случи. Според учените, би трябвало да бъдат изменени клиничните тествания, с цел да се подсигурява, че няма да се случи нищо неприятно. Това е една напълно нова област, която предлага доста, само че и крие огромни рискове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР