Съвсем скоро абонатите на AT&T ще могат да се възползват

...
Съвсем скоро абонатите на AT&T ще могат да се възползват
Коментари Харесай

Още един играч: AT&T възнамерява да направи всички смартфони в своята мрежа сателитни телефони

Съвсем скоро клиентите на AT&T ще могат да се възползват от мобилна връзка даже тук-там, където тя не съществува, да вземем за пример в отдалечени селски региони. От 2018 година американският мобилен оператор работи с AST SpaceMobile в границите на меморандум за съгласие, с цел да може да тества двупосочни гласови повиквания, текстови известия и видеоразговори посредством спътници благодарение на елементарни смарт телефони. Сега фирмите са сключили дефинитивно комерсиално съглашение. Това значи, че AT&T скоро може да успее да предложи на своите клиенти опцията да трансфорат елементарните си телефони в същински сателитни устройства.

В днешно време телефоните би трябвало да са задоволително покрай базовите станции за мобилни телефони, с цел да получават първокласен сигнал. Ето за какво хората постоянно не могат да се обадят или да изпратят текстово известие на околните си, когато са в гората или в планината. Сателитната услуга на AT&T ще употребява спътници като информационни платформи. Тъй като спътниците са в орбита, те ще могат да обезпечат покритие даже на най-отдалечените места.

Първите пет търговски спътника на AST ще бъдат изведени в орбита това лято. Те ще дадат опция на AT&T да стартира комерсиално разрастване на своите сателитни мобилни информационни услуги и ще бъдат първите в плануваното съзвездие на компанията. AT&T към момента не е оповестила съответната дата за пускане на новата услуга, която най-вероятно ще стане налична през есента. Не е ясно и дали за тази алтернатива ще има спомагателна такса към съществуващите цени.

Миналата година AT&T се обърна към Федералната комисия по връзки на Съединени американски щати и изрази угриженост по отношение на аналогичната сателитна технология, по която работят T-Mobile и Starlink на SpaceX. Двете компании се сляха през 2022 година, като дадоха обещание да обезпечат на потребителите съгласуваност даже в средата на океана. През януари 2024 година SpaceX изстреля първите спътници Starlink с опция за директна връзка с мобилните телефони, а седмица по-късно фирмите изпратиха и получиха първите текстови известия посредством T-Mobile, употребявайки спътниците. По принцип новите Starlink спътници включват цялостната функционалност на една базова станция и могат да обезпечават пълноценна аудио, видео и текстова връзка за елементарните смарт телефони. Да не забравяме, че Starlink по принцип обезпечава бърз сателитен интернет,

Очевидно е, че в тази област ще се развихри жестока конкуренция, което е добре за потребителите, които ще могат да си избират най-изгодното за тях решение. И други компании се пробват да създадат същото – както европейски, по този начин и други, в това число и една от фирмите на Джеф Безос. Остава да забележим какви ще са цените и дали ще са по-изгодни от тези на днешните мобилни оператори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР