По-рано този месец Paradox Interactive публикуваха в Steam поредното допълнение

...
По-рано този месец Paradox Interactive публикуваха в Steam поредното допълнение
Коментари Харесай

Stellaris е поредната игра, която ще използва AI персонажи и гласове

По-рано този месец Paradox Interactive разгласиха в Steam следващото допълнение за Stellaris – The Machine Age. Това, което е любопитно за него е, че то разчита на AI генерирани персонажи и гласове. Rock, Paper, Shotgun са забелязали, че разработчикът е отбелязал точно това на страницата на The Machine Age. Изкуствен разсъдък е употребен за два от персонажите в DLC-то. Това са синтетичната кралица Сетана и нов асистент на играча. Изкуственият разсъдък е бил подготвен благодарение на действителен артист, който е получил съответното възнаграждение за това. Както евентуално знаете, Valve обявиха, че ще позволяват в Steam сходно наличие, само че с експлицитното упоменаване за това от издателя.

Новината провокира съответния интерес и това предизвика шефът на Stellaris да дава пояснения в Reddit и форумите на Steam. Стивън Мъри, както е името на шефа на играта, привежда, че артистът, който оказва помощ за образованието на изкуствения разсъдък е получил възнаграждение. „ Етичното потребление на AI технологии е доста значимо за нас “, споделя Мъри. Ние сме доста положителни в проучването на научно-фантастичнни утопии и самите ние не желаеме да свършим в такава “.

Използването на синтетично генериран глас се явява спорна процедура в гейм пространството, която си пробива самоуверено път. Май не наподобява толкоз мъчно да си представим до каква степен може да докара това, нали? И казусът не е толкоз в технологията. Самата тя няма да бъде употребена, в случай че има обща опозиция против това. Но по-рано тази година профсъюзната организация SAG-AFTRA, в която влизат и актьорите, озвучаващи гейм персонажи, подписа съглашение с AI компания, която да прави точно това. С изискването, че актьорите, чиито глас е употребен за образование на моделите, им е заплатено. А докога ще им се продължи да се заплаща, може сами да се досетите. Особено вземайки поради корпоративните акули, стоящи отпред на същите тези студиа, които цепят всеки цент на две.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР