Тази вечер е финалът на 66-то издание на Шампионска лига

...
Тази вечер е финалът на 66-то издание на Шампионска лига
Коментари Харесай

Английски финал в Шампионска лига: Манчестър сити или Челси?

Тази вечер е финалът на 66-то издание на Шампионска лига сезон 2020/2021 на най-престижния европейски клубен шампионат, проведен от УЕФА и 29-то издание, откогато шампионатът се назовава Шампионска лига, а не Купа на европейските първенци.

Финалът бе плануван да се играе на 29 май на Олимпийския стадион " Ататюрк “ в Истанбул. Поради пандемията от ковид и обвързваното с това отсрочено осъществяване на финалната фаза на предния сезон на шампионата, УЕФА ревизира провеждането на квалификационната фаза на шампионата. На 10 май УЕФА промени мястото на осъществяване на финала заради обстоятелството, че Турция е в аления лист на Англия като страна с доста инфектирани с ковид наложи смяната.

Ето за какво финалът ще се се състои на " Ещадио до Драгао “ (на португалски: Estádio do Dragão) в Порто. Съоръжението е намерено публично на 16 ноември 2003 година, като е издигнато особено за мачовете на Евро 2004, хазаин на което беше Португалия. Оттогава е употребен и за стадион на португалския гранд " Порто ". Неговият потенциал е за 52 002 фенове.

Срещата ще стартира в 22 часа.

До последната среща в Шампионска лига доближиха тимовете " Манчестър сити " и " Челси ", което е следващ британски край в шампионата.

През сезон 2007/2008 " Манчестър Юнайтед " победи " Челси " след дузпи, а през 2018/2019 " Ливърпул " взе купата откакто надигра " Тотнъм Хотспър " с 2:0.  

Всъщност тази среща ще е конфликт освен сред двата най-хубави тима в тазгодишното издание на шампионата, само че и сред мениджърите им - Хосеп Гуардиола и Томас Тухел, който датира още от работата им в Бундеслигата. Тогава Гуардиола бе отпред на " Байерн " - Мюнхен, а Тухел ръководеше тима на " Майнц ".

ФК " Манчестър сити " (Manchester City Football Club) е алегоричен хазаин довечера.

" Манчестър сити " е учреден през ноември 1880 година като " Сейнт Маркс “ (Уест Гортън). През 1887 г. името се сменя на " Ардуик “ АФК, а от 1894 носи настоящето си име. Ставал е първенец на Англия пет пъти, притежател е на ФА къп пет пъти, печелил е Купа на Лигата на Англия два пъти и един път е притежател на Купата на носителите на национални купи. Най-успешният интервал на тима е през 60-те и 70-те години на ХХ век, под управлението на Джо Мърсър, като тогава в клуба са играчи като Колин Бел и Франсис Лий.

През 90-те изпада от Висшата лига, а сезон 1998/1999 година даже прекарва в третото равнище на британския професионален футбол. От 2000 година се състезава отново във Висшата лига.

На 1 септември 2008 година притежателят на " жителите " е заменен с компанията " Абу Даби Груп ", като това им коства 200 млн. паунда. Тя има упоритостта да трансформира " Сити " в международна мощ и влага доста средства във футболисти и възстановяване въз основата. Без забележим резултат досега откъм трофеи. 

" Манчестър сити " завоюва Висшата лига по доста безапелационен метод през този сезон 2020/2021.

" Челси " (Chelsea Football Club) е учреден във Фулъм, Западен Лондон през 1905 година. Клубът играе във Английската висшата лига и през по-голямата част от историята си е в най-високото равнище на британския футбол.

Често използван измежду последователите прякор е " Pride of London “ (Гордостта на Лондон).

Отборът е първият отбор от Лондон, който печели Шампионската лига през сезон 2011-2012. За малко време " Челси " държи по едно и също време двата най-ценни клубни трофея в Европа, откакто побеждава " Бенфика " на финала за Лига Европа на 15 май 2013 година.

Освен това със спечелването на купата тимът се подрежда до " Аякс ", " Байерн " - Мюнхен и " Ювентус ", като единствените клубове, печелили и трите огромни шампионата под егидата на УЕФА – КЕШ (Шампионска лига), Купата на УЕФА (Лига Европа) и Купата на носителите на национални купи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР