Тази година на 7-ми юни отбелязваме 35 години от полета

...
Тази година на 7-ми юни отбелязваме 35 години от полета
Коментари Харесай

35 години от полета на Александър Александров с космическа изложба във Варна

Тази година на 7-ми юни означаваме 35 години от полета на вторият български космонавт ген. Александър Александров. Във връзка с това в Градска Галерия - Варна ще бъде показан галактическия скафандър на летеца, общително възложен от Община Омуртаг.

Скафандарът и други артефакти от полета ще бъдат показани в границите на изложбата КОСМОДРУМ: Космически истории от предишното, която отваря порти на 16 март.

Изложбата КОСМОДРУМ е част от антропологично проучване на Ралица Герасимова, което се занимава с ролята на бъдещето в нашето близко минало. Най-вече галактическото бъдеще и очакванията за междузвездни пътешествия. Проектът се занимава със съпреживяването на Космическата епоха и Надпреварата за космоса у нас.

Позаровени в прочувствената история на отминалия режим, присъединяване на България и отзвукът от международните галактически достижения са тематики, които завладяват културния живот на страната по доста способи. Още от 60-те години символичното наличие на космонавти, звездолети и проекти за галактическо бъдеще се промъкват в политическите речи, известната литература и научните наставления (напр. прогностика). Световните галактически стратегии се развиват бързо и с кацането на Луната световното наличие на галактическата тематика дава отзив в архитектурата, музиката, модата и въобще известната просвета. В България през 70-те и 80-те години, колонизацията на космоса и приказките за извънземни са централна тематика в детските книжки, юношески комикси и списания, а научната фантастика доближава феноменална известност – най-много с флаг-проекта Библиотека Галактика.

Освен в известната просвета, галактическият небосвод е заложен и в пропагандния дискурс, където светлото бъдеше е неизбежно. Едва ли не – обезпечено продължение на комунистическия строй. Ръководството на тогавашния режим се понася към космоса освен на думи: България е единствената страна в стратегия " Интеркосмос ", която изпраща не един, а двама космонавти; като нация сме 6ти в света да изпратим човек в космоса. През 80-те години България става трета страна, след Съединени американски щати и Русия, производител на харна за космонавти. Междувременно произвеждаме техническо съоръжение за съветската галактическа организация, като страната е водеща в манифактурата на роботи за източния блок (около 45% от общото производство).

България е галактическа нация!

Изложбата КОСМОДРУМ е един опит да се прегледа културното завещание на Космическата епоха в България. Аполитичен прочит на „ политиките на бъдещето " от нашето минало. Разказ за галактическата ни история. Демонстрация на голямата известност на тематиката галактическо бъдеще в българската просвета.

Ще ви покажем галактическото в най-известните му проявления в всеобщата просвета у нас, както и в по-неизвестните.

В умозаключение ще покажем и селекция работи на модерни артисти-космонавти, тъй като ние може да не сме към момента в космоса, само че космоса е към този момент в нас!

Списък на артисти-космонавти и какво е космоса за тях?

(съвременна секция)

Станислав БЕЛОВСКИ

Силвия БОГОЕВА

Домисани КАРАМАНСКИ

Калоян Илиев КОКИМОТО

Мария НАЛБАНТОВА

Дина СТОЕВ

Красимир ТЕРЗИЕВ

Трендафила ТРЕНДАФИЛОВА

Петър ЧИНОВСКИ

Кирил ЧОЛАКОВ

Пламен ЯНКОВ
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР