Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май

...
Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май
Коментари Харесай

Президентът: Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието

Слово на президента Румен Радев по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми господин кмет на Столична община,

Уважаеми конституционни съдии,

Уважаеми министри и народни представители,

Ваше Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий,

Уважаеми господин Началник на защитата,

Уважаеми академични преподаватели, учени и откриватели,

Уважаеми дейци на българската просвета и култура,

Скъпи учители, възпитаници, студенти и докторанти

Скъпи сънародници,

Скъпи сънародници,

24 май още веднъж ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, въодушевени от образеца и чистата любов на генерации българи, водени от нашата неподправена горделивост на образован народ с корени и бъдеще.

Вчера водената от мен българска делегация се завърна от Рим, където бяхме признати от папа Франциск; поклонихме се пред мощите на св. Константин-Кирил Философ в базиликата „ Сан Клементе “ и участвахме в служението - още веднъж след 12 епохи, на литургия на български език от български архиерей – привилегия и самопризнание, което други нации нямат; на олтара на базиликата „ Санта Мария Маджоре “ положихме цветя на мястото, където през 867г. папа Адриан II освещава донесените свещени книги от светите братя, написани на новосъздадената от тях писменост. Навсякъде за нашата делегация вратите бяха необятно отворени в символ на голямо почитание поради значимия принос на България за развиването на европейската цивилизация, на българската словесност и просвета за духовното единство на Европа.

Днес се гордеем и с далновидността и държавническия обсег на княз Борис I, който одобри учениците на Кирил и Методий и сътвори българските книжовни школи в Охрид и Преслав, с цел да разцъфне Златният век на българската просвета. Именно нашата словесност, религия и просвета съградиха България като страна на духа, запазиха народа ни и го преведоха през най-тежките тествания.

След дълги години на терор, традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на нечуван литературен напредък, в които всяко произведение на роден език е нравствен героизъм, посрещан с жадност и удивление от нашите сънародници. Време, в което словото пробуди цялостен един народ. Скромни привидно книги прекатурват цели столетия, наелектризират генерации и вечно се вграждат в темелите на българската свяст – огнения дух на Паисий с неговата История, копнежите на братя Миладинови с техния алманах с песни, любознателността на Петър Берон с Рибния буквар.

Благодарение на тях предците ни, тръгнали от скамейките на килийните учебни заведения, съградиха европейска страна с най-модерни просветителни институции.

Днес, когато страните по света се надпреварват да влагат в просвета и обучение, да притеглят водещите мозъци и гении, ние не можем да си позволим да загърбим капацитета на българските учени, преподаватели и откриватели. Бяхме сложени в невижданата обстановка в дните на празника вратите на българските университети да затворят. Вярвам, че държавното управление, Народното събрание и всички ние като общество ще чуем техния апел за почтен диалог за бъдещето на нашето обучение и просвета, ще потърсим дълготрайни, устойчиви решения за тяхното развиване отсега нататък.

Защото, както възкликва възрожденецът Григор Пърличев: „ Учението крепи царството “. И дано освен през днешния ден, всеки ден да помним, че достолепието на едно общество, неговият разцвет, витален стандарт и престиж, са в директна връзка с отношението му към знанието. Само който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието.

Поклон пред просветителите на българския народ!

Честит празник!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР