Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза с жителите и гостите на град

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза с жителите и гостите на град
Коментари Харесай

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

Вицепрезидентът Илияна Йотова означи с жителите и гостите на град Чепеларе Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. „ 24 май е денят, в който всички българи по целия свят имаме самочувствието на народ, основал писменост, книжовност, словесност, просвета, разпростряла се из цяла Европа. България избави Кирило-Методиевото дело и през днешния ден на кирилските букви пишат над 300 млн. души “, обърна се вицепрезидентът към множеството от хора, които се включиха в празничното шествие.

„ В 9-и век, в Средновековието, когато с меч са се завладявали територии, гениалните двама братя Кирил и Методий са знаели, че по-силното оръжие са буквите, книжнината, духовността. Прозорливият български общественик княз Борис избави техните възпитаници и опази славянската книжовност. Наша отговорност е да предаваме на поколенията гордостта от величавата българска история и просвета “, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на българските учители, на хората, отдадени на културата и духовността, че построяват умни и грамотни деца, които знаят чии наследници са. „ Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината. Единствени! Няма различен народ с празник на своите букви и с химн на своята култура и словесност. Всеки българин тачи надълбоко в душата си ликовете на св. св. Кирил и Методий “, уточни Йотова.

Вицепрезидентът поздрави жителите на Чепеларе с празника на града. „ Който носи парченце от Родопите, е друг, тъй като както споделят, родопската ария не се пее с глас, а с душа “, съобщи Илияна Йотова. Тя акцентира, че Чепеларе е градът на олимпийската популярност на България, и книжовност на преподавателите и треньорите, които приготвят утрешната популярност на България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР