Цикълът концерти Людмил Ангелов и приятели“, реализиран с Държавна опера

...
Цикълът концерти Людмил Ангелов и приятели“, реализиран с Държавна опера
Коментари Харесай

Красимира Стоянова и Людмил Ангелов в камерен концерт във Варна

Цикълът концерти „ Людмил Ангелов и другари “, осъществен с Държавна опера Варна, приключва през май със специфичното присъединяване на оперната прима Красимира Стоянова.

В камерния концерт с хубав песенен репертоар на 28 май в ГХГна Варна световноизвестното сопрано и фамозният пианист ще поднесат на публиката произведения на Лист, Берг, Вагнер, Малер и Шопен.

За камерната музика Красимира Стоянова споделя, че е първата ѝ певческа обич, тъй като с нея стартира артистичната ѝ кариера. „ Камерната музика е специфичен и сърдечен миг, в който актьорът е самичък (в случая ще сме двамата с Людмил Ангелов) и той реазказва истории – това са дребни новели, разкази, отразени във всяка ария. Все едно се намираме в изложбена зала и следим картини с друго подстрекателство. Те могат да бъдат осветени друго – да речем, че артистът е светлината за една картина, той би трябвало да я освети по разнообразни способи, с цел да се видят нейните нюанси. Обичам камерната музика, тъй като тя е нещо доста елегантно като музикална мисъл, като музикална фраза “, признава българката, приветствана на най-престижните подиуми.

Програмата на концерта е подбрана в началото от изпълнителите за присъединяване в обичайните годишни концерти с немска музика, проведени от Франко Бенедети в Милано. Впоследствие Людмил Ангелов и Красимира Стоянова вземат решение, че би трябвало да го показват и на българската аудитория.

„ Когато последния път с Людмил имахме концерт тук, във Варна, ни направи усещане, че варненската аудитория и въобще публиката, която участва на тези концерти, е доста будна, доста съзнателна във връзка с камерната музика, има отношение към тази музика. Включили сме Вагнер с песните, написани по стихове на Матилда Везендонк – много прогресивна за времето си персона. Вторият композитор е Албан Берг с неговите „ Седем ранни песни “ – те са от напълно ранния му интервал, когато е писал импресионистично, даже сантиментално. Великолепни произведения, доста изобразителни, чувствени, задълбочени, с типичните за епохата на ранния XX век нотки на трагичност, на удивление от природата, на дълбоки несподелени усеща. Като трети блок в програмата ни участват песните на Густав Малер, извънредно известни в света на камерната музика. Малер е доста огромен песенник и симфоник, а тези песни имат несъмнено акварелистично звучене и доста прелестно гласоводене “, изяснява пристрастно оперната прима, чиято вокална техника музикалната рецензия счита за съвършена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР