Тасманийските дяволи, торбестите животни, изчезнали преди 3000 години от континенталната

...
Тасманийските дяволи, торбестите животни, изчезнали преди 3000 години от континенталната
Коментари Харесай

Тасманийският дявол отново в Австралия след 3000 г.

Тасманийските дяволи, торбестите животни, изчезнали преди 3000 години от континенталната част на Австралия, неотдавна бяха въведени още веднъж на големия остров, „ исторически “ стадий в амбициозна стратегия за отбрана на типа, оповестява "Дойче Веле ".

Асоциацията "Aussie Ark " разкри, че 26 от тези месоядни бозайници са били освободени в светилище от 400 хектара в Барингтън Топс, три часа и половина северно от Сидни.

Председателят на неправителствената организация Тим Фолкнер изясни, че тази интервенция, извършена през юли и септември, е първият стадий от стратегия за запазване за основаване на предпазена популация, като се има поради, че на остров Тасмания тасманийския демон страда от тип рак, който е инфектиран, съобщи Канал 3.

"Най-големият локален див звяр на континента е тигровата котка, която тежи малко над кг. Довеждането на животно с подобен размер е извънредно ", сподели Фолкнер.

Тасманийският демон /Sarcophilus harrisii/, който може да тежи до осем кг, нормално ловува други животни или се храни с мърша. Не е рисково за индивида или добитъка, само че се пази, в случай че бъде атакуван и може да аргументи съществени пострадвания.

Този нощен торбест бозайник с тъмна или черна четина, който издава мощна миризма, когато е нервозен, е жертва от 1996 година на заболяването, трансмисивен израстък на лицето на тасманийския демон (DFTD), който приключва със гибел в съвсем 100% от случаите, което означаваше изгубването на 85% от популацията му и излага този тип на заплаха от изгубване.

Този инфектиран рак / ракът нормално не е, с изключение на при някои скотски видове/ се предава посредством ухапвания сред животните, доста нападателни и със мощна челюст, когато се чифтосват или се бият. Те умират от апетит, когато туморът доближи устата и им пречи да се хранят.

Смята се, че сега в природата има 25 000 тасманийски дявола, в съпоставяне със 150 000 преди началото на заболяването. Програмата се стреми да сътвори „ резервирана популация “ против към този момент неизлечимата болест, както и да възвърне естествената естествена среда.

"Тасманийските дяволи са единственото естествено решение за надзор на популациите от лисици и котки, виновни за по-голямата част от 40-те изчезнали виdoве бозайници в Австралия. Залогът е повече от самият тасманийския демон ", сподели Фолкнер.

Тасманийският демон е един от седемте типа, които „ Aussie Ark “ възнамерява да вкара още веднъж на континента през идващите години. Подобни планове напомнят въвеждането на вълка в американския парк Йелоустоун през 90-те години, което съгласно специалисти е имало редица позитивни резултати: регенерация на шубраци по крайбрежията на реките, стабилизация на водните пътища, завръщане на птици и бобри.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР