Хърватските власти съобщиха днес, че са открити останките на десет

...
Хърватските власти съобщиха днес, че са открити останките на десет
Коментари Харесай

В Хърватия бе открит нов масов гроб от войната през 1990г.

Хърватските управляващи оповестиха през днешния ден, че са открити останките на 10 души на бунище край източния хърватски град Вуковар, където  през 1991 година се водиха интензивни боеве по време на войната за самостоятелност на Хърватия, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Телата са открити измежду битови и скотски боклуци. Мястото е второстепенен гроб, което значи, че жертвите евентуално са били заровени някъде другаде, преди да бъдат трансферирани  на сметището.

Хърватският министър на ветераните от Отечествената война Томо Медвед и основният прокурор Иван Турудич посетиха мястото, където от известно време не престават разкопките.

Томо Медвед съобщи, че съгласно предварителните изследвания останките са били преместени от първичния гроб на сметището Петровачка дола през първата половина на 1992 година, по време на краткотрайната сръбска окупация на Вуковар.  

" Факт е, че съгласно първите предварителни инспекции имаме работа с жертви от Отечествената война “, сподели Медвед, имайки поради войната за самостоятелност на Хърватия (1991-1995 година). Той добави, че са били открити и цивилни облекла.

Останките ще бъдат изпратени в Института по правосъдна медицина в Загреб, където ще бъдат осъществени разбори за определяне на самоличността както на жертвите, по този начин и на причинителите.

Вуковар беше обсаден в продължение на три месеца от югославската войска и сръбските паравоенни формирования, които екзекутираха няколкостотин хърватски бойци и цивилни след рухването на града през ноември 1991 година Около 900 бойци починаха при защитата на Вуковар, а още към 600 бяха убити, откакто бяха хванати. При яростния обстрел на града починаха и към 1000 цивилни. Все още не е известна ориста на 1406 души, както и мястото, където са заровени тленните остатъци на 391 починали. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР