В Гърция е в сила предупреждение за опасност от горски

...
В Гърция е в сила предупреждение за опасност от горски
Коментари Харесай

13 души са арестувани за предизвикване на горски пожари в Гърция

В Гърция е в действие предизвестие за заплаха от горски пожари на фона на рисково високите температури. В страната към този момент бяха овладени няколко огнища, само че един случай провокира вълна от отвращение. Фойерверки, изстреляни от яхта, провокираха пожар на остров Хидра. 13 души са задържани.

В петъчната нощ гръцкият остров Хидра стартира да гори. Сигналът е подаден в 23:20 ч. от прилежащ остров, където са забелязали пожара. Огънят е обхванал далечен регион с дървета и гъста растителност в югоизточния завършек на острова. Път до такава степен няма. Според свидетелски показания на капитана на кораб в региона пожарът е породен от фойерверки, изстреляни от яхта, съобщи Българска национална телевизия.

Георгиос Кукудакис, кмет на Хидра: " Правим всичко допустимо да изясним случая, тъй като всеки, който е идвал на Хидра, знае, че няма горски пътища, има гъста борова гора и все пак някои хора безконтролно изстрелват фойерверки в изискванията на мощен вятър. "

Борбата с пламъците се води откъм морето благодарение на хеликоптер и в събота следобяд пожарът е овладян, само че е изпепелена част от единствената гора на острова.

В 16:35 ч. на атинско пристанище дебаркира частната яхта, която евентуално е обвързвана с случая. Тя е иззета, а хората на борда ѝ са задържани. Според локални медии, яхтата е била наета от 17 казахстанци, които са напуснали Гърция. Задържаните са капитанът и 12-те членове на екипажа. Повдигнати са им обвинявания за тенденциозен палеж. Те отхвърлят да са забъркани. Според гръцкото законодателство, в случай че бъдат приети за отговорни за причиняването на пожар и екологични вреди без човешки жертви, те могат да бъдат получат до 20 години затвор.

Остров Хидра е известен измежду задграничните туристи и пътуващите с яхти. В началото на туристическия сезон разнообразни елементи на Гърция към този момент бяха обхванати от пожари, което наложи евакуацията на обитаеми места. Огънят взе и първа жертва - мъж, взел участие в гасенето на Пелопонес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР