Талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените паркове

...
Талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените паркове
Коментари Харесай

Талибаните с нова забрана: Жените не могат да посещават паркове и заведения

Талибаните не разрешиха на афганистанските дами да влизат в публичните паркове и заведения в столицата единствено няколко месеца откакто подредиха достъпът да бъде разграничен по пол.

Новото предписание, въведено тази седмица, в допълнение изтласква дамите от все по-намаляващото публично пространство, в което към този момент им е неразрешено да пътуват без мъжки компаньон и са принудени да носят хиджаб или бурка, когато излизат от вкъщи си. Училищата за тийнейджърки също са затворени за повече от година в по-голямата част от страната.

" През последните 15 месеца се опитвахме по всякакъв начин да го организираме и подредим - и даже уточнихме дните. Но въпреки всичко на някои места - в действителност би трябвало да кажем, че на доста места - разпоредбите бяха нарушени ", споделя Мохамед Акиф Садек Мохаджир, представител на Министерството за попречване на порока и поощряване на добродетелта ", пред Агенция Франс Прес.

Новината беше посрещната с паника от дамите и операторите на паркове, които влагат доста в създаването на оборудванията, цитира bgonair.bg.

" Няма учебни заведения, няма работа. Трябва да имаме най-малко място, където да се забавляваме ", споделя майка, помолила да бъде разпозната единствено като Вахида, до момента в който следи децата си да играят в парка през прозореца на прилежащ ресторант.

На прилежащата маса 21-годишната Райхана, която учи ислямско право в университета, споделя разочарованието си.

" Очевидно в исляма е разрешено да се излиза на открито и да се посещават паркове. Когато нямаш независимост в личната си страна, тогава какво значи да живееш тук? ", разяснява тя, представена от БГНЕС.

Виенското колело и множеството от другите атракциони в парка " Зазай ", откъдето се открива впечатляваща панорама към града, ненадейно са спрели заради липса на работа. Преди възбраната от тази седмица то посрещаше стотици гости в дните, когато дамите водеха децата си на фамилни събирания. В петък и на публични празници в парка се стичаха още повече хора - една от дребното атракции в града. В сряда единствено шепа мъже се разхождаха нехайно из комплекса. Хабиб Джан Зазай, съизпълнител на комплекса, се притеснява, че може да се наложи да закрие бизнеса, в който е вложил 11 милиона $ и в който работят над 250 души.

Според него сходни укази ще обезкуражат вложенията на чужденци или афганистанци, живеещи в чужбина, както и ще повлияят на събирането на приходите.

" Едно държавно управление се ръководи от налози. Ако един вложител не заплаща налози, тогава по какъв начин може да ръководи то? ", интересува се той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР