Талибаните вече владеят по-голямата част от Афганистан, след като за

...
Талибаните вече владеят по-голямата част от Афганистан, след като за
Коментари Харесай

Продължава настъплението на талибаните към Кабул

Талибаните към този момент владеят по-голямата част от Афганистан, откакто за няколко дни в ръцете им паднаха една трета от основните градове на провинции. Офанзивата им е в ход от 1 май, когато Вашингтон съдружниците му публично започнаха да изтеглят военните си сили.

В петък талибаните превзеха Пул-е-Алам, столица на провинция Логар, на 80 км от столицата Кабул.

Американските военни се готвят за цялостна евакуация на посолството на Съединените щати в Кабул и считат този сюжет за неминуем, заяви „ Политико “. Три източника на изданието настояват, че Пентагонът към този момент приготвя проект за цялостното евакуиране на дипломати.

В обявата, която цитира формален меморандум за чиновниците на американското дипломатическо посланичество в Кабул, се отбелязва също, че чиновниците са длъжни да стартират унищожаването на значима документи и съоръжение преди евакуацията.

Първите военни на Съединени американски щати към този момент дойдоха в страната.

До края на уикенда по-голямата част от спомагателните 3000 американски бойци, които ще бъдат изпратени в Афганистан за отбрана на личния състав в посолството, ще дойдат в Кабул, заяви през вчерашния ден представителят на Пентагона Джон Кърби.

Той сподели още, че Съединените щати са подготвени да изтеглят по въздух от Афганистан „ хиляди хора дневно “.

Обединеното кралство също изпраща военни в Афганистан за евакуацията на цивилни. Това се показва в изказване на английското министерство на защитата. Отбелязва се, че министър председателят Борис Джонсън е одобрил потреблението на военна мощ за извеждането на английски жители от страната, в това число потреблението на самолети, в случай че е належащо.

По-рано беше обявено, че Обединеното кралство ще изпрати към 600 бойци в Афганистан, с цел да спомагат за евакуацията на своите жители и афганистански експерти, които работят с тях.

По думите на военния министър Бен Уолъс Афганистан се трансформира в провалена страна, а съглашението на Съединени американски щати с талибаните за евакуиране на американските войски е неточност, за която ще заплаща цялата интернационална общественост.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР