Свободата на медиите намалява по целия свят, като демократичните правителства

...
Свободата на медиите намалява по целия свят, като демократичните правителства
Коментари Харесай

Свободата на медиите в низходяща спирала по целия свят

Свободата на медиите понижава по целия свят, като демократичните държавни управления се причисляват към властническите режими в устрема си да потискат самостоятелната публицистика, съобщи AFP. 
Годишният отчет на Freedom House (ФХ) демонстрира, че свободата на медиите е отбелязала доста намаляване в Европа, до момента в който огорчението на американския президент Доналд Тръмп от пресата " съществено изостря продължаващата ерозия на публичното доверие в главните медии ".
Въздействието от дейностите на Тръмп подкопава свободната преса, тъй като публицистите по целия свят в този момент имат по-малко учредения да имат вяра, че Вашингтон ще им помогне, в случай че правата им бъдат нарушени ”, декларира ФХ.
" В някои от най-влиятелните демокрации в света популистките водачи са в координиран опит за ограничение на независимостта на медиите ", сподели Сара Репучи, старши шеф за проучвания в „ Хюман Райтс Уоч “. "
Макар заканите за световната независимост на медиите да засягат единствено тях, техният резултат върху положението на демокрацията е това, което ги прави в действителност рискови. "
В отчета се споделя, че в някои демократични страни " огромни групи от популацията към този момент не получават безпристрастни вести и информация " вследствие на " нюансирани старания " за подкопаване на тяхната самостоятелност.
Това съответствува с популистката наклонност, в която водачите показват себе си като " бранители на онеправданото болшинство " и се пробват да дискредитират самостоятелните медии и да подтиснат открития спор, оповестява ФХ.
В отчета се споделя, че държавното управление на Виктор Орбан в Унгария и Александър Вучич в Сърбия са съумели да „ издухат “ сериозната публицистика и да консолидират собствеността на медиите в „ другарски ръце “, създавайки образец за други популистки водачи.
Закупуването на най-големия народен вестник от съветското държавно управление отразява неговия блян да „ проникне в прикритие от партийни пристрастия “, а китайската комунистическа партия се стреми да разшири въздействието си върху медийното произвеждане и разпространяването му в чужбина.
В Индия държавното управление на премиера Нарендра Моди също се опита да окаже напън върху самостоятелните медии при избора на телевизионни лицензи и поддържа акции за разубеждаване на тирада, която е " антинационална ".
Скромен растеж на свободата на пресата се следи в страни, където демокрацията се ускорява, като Етиопия, Малайзия, Еквадор и Гамбия, се споделя в отчета.
" Опитът демонстрира, че свободата на пресата може да се възвърне даже от дълги интервали на репресии, когато й се даде опция ", сподели Репучи. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР