Сухопътните сили на Израел започнаха тази нощ масирана атака срещу

...
Сухопътните сили на Израел започнаха тази нощ масирана атака срещу
Коментари Харесай

Израел удари Газа и по суша въпреки призивите към сдържаност

Сухопътните сили на Израел започнаха тази нощ масирана офанзива против обитаемата с над 2 млн. палестинци линия Газа с желанието да унищожат ислямистката терористична формация " Хамас ". За момента не е ясно дали това в действителност е началото на пълномащабната сухопътна инвазия, която се чака от към три седмици. Информацията от зоната на сраженията е извънредно откъслечна и безредна, защото телекомуникациите и подаването на електричество към бранша са изцяло прекратени, а израелските въоръжени сили са изпратили писмени отговори до осведомителните организации Reuters и AFP, че не могат да подсигуряват живота и сигурността на техните журналистически екипи на терен в Газа.

За момента израелската войска дефинира дейностите си като " лимитирана инвазия ", само че все пак интензивността на обстрелите и бомбардировките надвишават в пъти бойните дейности от последните дни. Говорител на въоръжените сили разгласи през днешния ден, че в бомбардировките против Газа вземат участие към 100 бойни самолета като досега са изумени към 150 подземни цели в северната част на линията. Смята се, че под територията са прокопани тунели с дължина над 500 км. и е построена голяма мрежа от бункери и уреди, които съставляват самобитна укрепенна подземна цитадела. От Бригадите " Ал Касам ", които са военното крило на " Хамас ", обавиха тази заран, че към този момент водят бойкни дейности по суша против израелските въоръжени сили в северната част на линията Газа. Смята се, че неговите бойци са влезнали в конфликти с израелските войски в североизточния град Бейт Ханун в Газа и в централната част на Ал-Бурейдж.
Накъде може да прелее насилието
Ескалацията на израелската сухопътна атака предизвика все по-силен боязън измежду ръководещите елити на запад и в Близкия Изток, че обстановката елементарно може да излезе от надзор и че вероятността за по-широк районен спор е изцяло действителна. Предупредителните сигнали из целия район все по-тревожно мигат в алено - проирански паравоенни формирования направиха офанзиви против американски бази в Сирия и Ирак,, ракети или дронове, евентуално изстреляни от йеменските хуси, биват прихващани над Червено море и даже попогрешка удариха два египетски крайбрежни града. В обява в обществените медии през вчерашния ден вечерта Хизан ал-Асад, член на политическото бюро на хусите в Йемен, написа една-единствена дума: " Ейлат " - отпратка към единственото израелско пристанище на Червено море...

Затова западните дипломати приканват Израел да не минава бързо към тотална инвазия, а по-скоро да ескалира последователно, с цел да се понижат възможностите за непринудено включване на други районни силови играчи. Не е ясно обаче дали властта в Тел Авив е склонна да се вслуша в препоръките на своите съдружници и интернационалните организации. Дори Съединени американски щати, които са най-близкия покровител на еврейската страна в актуалната рецесия,, до момента в който траят договарянията за вероятно освобождение на над 200 заложници, отвлечени по време на терористичния рейд на " Хамас " от 7 октомври.
Реклама
Въпреки това Вашингтон концентрира все по-голямо военно наличие в района - бойните групи на два свои самолетоносача, флотилия от десантни кораби с над 2500 морски пехотинци, спомагателни изтребители в базите си в Близкия Изток и системи за противовъздушна и противоракетна защита. Също по този начин американската войска нанесе въздушни удари против полигони и логистични уреди на проирански групировки в района в отговор на офанзивите против нейните бази в Сирия и Ирак.
Западът се колебае за Газа
От позиция на интернационалната поддръжка за дейностите в Газа обаче Израел и Съединени американски щати наподобяват не изключително подкрепени и по-скоро даже изолирани, откакто през вчерашния ден единствено 12 страни се причислиха към Вашингтон и Тел Авив по време на гласоподаване в Общото заседание на Организация на обединените нации, като се опълчиха на апела за дълготрайно филантропично помирение, което да докара до преустановяване на военните дейности. Един час откакто Израел ускори сухопътната си атака в Газа, проекторезолюцията на Йордания беше призната в Ню Йорк със 120 гласа против 14, като 45 страни се въздържаха (България беше една от тях).

Резултатът от вота беше незабравим, тъй като сподели лимитирана директна поддръжка за най-голямата суперсила в света, като даже огромни западни страни като Англия, Франция и Испания и отхвърлиха да се причислят към Вашингтон в гласуването против предлагането. Разривът вътре в Европейски Съюз, който става все по-видими през последните седмици, също стана забележим: 27-те страни-членки гласоподаваха по три разнообразни метода, като болшинството се въздържаха.

Резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, прокарана от Йордания, има необвързващ темперамент, само че въпреки всичко е моментна фотография на международното публично мнение и разпределението на силите в интернационалните връзки, където все по-ясно стартира да проличава ново блоково опълчване. Дори Съветът за сигурност на организацията, който може да приема обвързващи резолюции, наподобява с вързани ръце по отношение на рецесията, без нито Русия, нито Съединени американски щати, нито Китай да наложат своето несъгласие като държави-постоянни членки.
Реклама
На този декор сигналите, които идват от най-опасния районен състезател в лицето на Иран стават все по-заплащителни и тревожни. Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахиан предизвести в Организация на обединените нации в четвъртък, че в случай че отмъщението на Израел против палестинските екстремисти от " Хамас " в линията Газа не спре, тогава Съединени американски щати също " няма да бъдат пощадени от този огън ". " Казвам го искрено на американските държавници, които сега менажират геноцида в Палестина, че не бихме приветствали разширение на войната в района. Но в случай че геноцидът в Газа продължи, те няма да бъдат пощадени от този огън ", разгласи той по време на съвещание на 193-членното Общо заседание на Обединените народи, отдадено на рецесията в Близкия Изток.
Свързани публикации Детонаторът " Хизбула " 27 октомври 2023, 11:59 Освен оръжията, Израел ще употребява и финансовия си боеприпас против " Хамас " 27 октомври 2023, 06:52 Израел извърши " целенасочена офанзива " против " Хамас " в Газа 26 октомври 2023, 14:27 Коментар | Слабостта на Европейски Съюз да бъде мощен състезател на интернационалната сцена 26 октомври 2023, 13:46 Съединени американски щати пробва да възпре Иран от включване във войната в Израел 26 октомври 2023, 08:21 Съединени американски щати поучават Израел да отсрочи нахлуването в Газа 24 октомври 2023, 11:11
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР