СподелиПредседателят на парламент Росица Кирова (ГЕРБ) отказа в Народното събрание

...
СподелиПредседателят на парламент Росица Кирова (ГЕРБ) отказа в Народното събрание
Коментари Харесай

Председателката на парламента не дава да се коментира цената на тока

Сподели
Председателят на парламент Росица Кирова (ГЕРБ) отхвърли в Народното събрание да бъде дадена информация от способените органи дали се приготвя и с какъв брой нарастване на цената на тока.

Искането беше отправено от парламентарната група на Българска социалистическа партия и подкрепено от депутатите от ПП-ДБ.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обоснова настояването с изявления на енергийния министър за подготвяно нарастване на цената на тока с 30% и с появили се изказвания, че това искане е импортирано от АЕЦ „ Козлодуй “, чийто изпълнителен шеф е Валентин Николов, някогашен народен представител от ГЕРБ.

Нинова сподели, че от Българска социалистическа партия са поискали чуване на енергийния министър Владимир Малинов, който обаче е на посещаване в Съединени американски щати. Затова от Българска социалистическа партия желаеха вместо него в залата да бъде изслушан ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Лидерът на левицата в Народното събрание изрази неразбиране от обстоятелството, че с помощта на Българска социалистическа партия е отсрочена либерализацията на пазара за електрическа енергия, от което те очаквали повишаването на тока. Сега ставало ясно, че макар отлагането ѝ, се възнамерява друго нарастване.

Росица Кирова отхвърли да подложи на гласоподаване предлагането за чуване на Иван Иванов. Аргументите ѝ: разговаряла е и с министъра, и с ръководителя на КЕВР. Последният я уверил, че настояването на АЕЦ-а е оттеглено и то е касаело включването на електрическата енергия от централата в енергийния микс.

По думите на Кирова Иванов е споделил, че от 1 юли ще има нова цена на тока, само че тя няма да е повече от 3-4 %.

„ Ако смятате, че това е значимо, съберете подписка за привикване на изключително съвещание “, обърна се Кирова към социалистите.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия изиска думата и попита за какво е належащо да се привиква ново изключително съвещание на Народното събрание, откакто през днешния ден депутатите са се събрали, с цел да чуят за към този момент взетото решение от Национален осигурителен институт за увеличението на пенсиите.

„ Добре е това, което Иван Иванов ви е споделил, да го показа и с народните представители – няма потребност да сте му представител. Фактът е, че е имало такова искане, оттеглено е, ясно е, че ще има нарастване на цената от 1 юли. Няма по-нормално нещо през днешния ден от това да изслушаме господин Иван Иванов, да успокои народните представители, да успокои акцията, тъй като в случай че това не се случи, това ще бъдат спекулации за нарастването на тока “, изясни социалистът.

Иван Ченчев от своя страна отвърна, че отводът на Росица Кирова предлагането да бъде гласувано е подозрително.

„ Или не желаете вашите депутати да гласоподават „ срещу “ и да отхвърлят това решение, или не желаете да получим информация, което да успокои жителите “, разяснява той.

Предложението на левицата бе подкрепено от Радослав Рибарски от групата на ПП-ДБ. В последна сметка народните представители излязоха в отмора, в която се чака да бъде призован председателски съвет, на който да се почисти казусът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР