Мариета Георгиева е третата българка, която успява да изкачи най-високия

...
Мариета Георгиева е третата българка, която успява да изкачи най-високия
Коментари Харесай

Трета българка покори Еверест

Мариета Георгиева е третата българка, която съумява да изкачи най-високия връх в света – Еверест. Тя е сторила това като участник ов експедиция, проведена от Elite Exped, компанията на рекордьора в областта на осемхилядниците Нирмал Пурджа, написа dir.bg.

От организацията оповестиха в обществените мрежи, че българката е измежду общо 29 души, които са стъпили на Покрива на света.

По този метод Георгиева слага името си паралелно до това на Петя Колчева, която през 2009-а стана първата българска жена, достигнала най-високата точка на планетата, и на Силвия Аздреева, която също с експедиция на Пурджа изкачи Еверест през май 2024-а.

Общо 16 българи са успявали да стъпят на Джомолунгма, започвайки с Христо Проданов, а след това и Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков, всички като част от първата българска експедиция до Еверест през 1984 година.

Следват Дойчин Василев (1997), Петко Тотев, Дойчин Боянов и Христо Христов (2004), като през 2004-а Николай Петков се качва на върха за повторно. После това вършат Камен Колчев и Петя Колчева (2009), Атанас Скатов (2014 и и 2017), Слави Несторов (2018), Стефан Стефанов (2018), Силвия Аздреева (2022) и в този момент Мариета Георгиева.

Така в годината, в която България празнува 40 години от първото сполучливо нанагорнище на роден планинар, още веднъж има наш представител, стъпил на върха.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР