Стремглавото обезценяване на имотите на несъстоялите се всъщност чуждестранни инвеститори

...
Стремглавото обезценяване на имотите на несъстоялите се всъщност чуждестранни инвеститори
Коментари Харесай

Батакът от датската инвестиция „Обзор бийч ресорт“ e непроходим

Стремглавото обезценяване на парцелите на несъстоялите се в действителност задгранични вложители у нас, продължава с цялостна мощ. Голяма част от появилите се от нищото мераклии за бързи облаги в страната ни преди повече от десетилетие оставиха след себе си големи задължения и незавършени градежи. Призрачните комплекси по Черноморието не са необикновена панорама, а искащи да изкупят остатъците от грандоманските планове и да осъществят несбъдналите се обещания на „ вложителите “, които в множеството случаи продаваха просто фантазии, мъчно се намират. Вече три години синдикът на едно от оповестените в неплатежоспособност няколко сдружения, регистрирани у нас под името "Обзор бийч ресорт ", с прибавени към него номера от І до VІ, се пробва да разпродаде остатъците от необятно рекламирания преди години план за курортен комплекс със същото име. Датската компания "Фърстлайн канстръкшън БГ " ЕООД, еднолична благосъстоятелност на записаното в Дания сдружение "Фърстлайн Естейтс А.С. " с шеф Карстен Верне Йенсен „ нарои “ тези компании у нас и обещаваше чудеса на бъдещите притежатели на парцели в него.

Сега за следващ път се продават парцелите на една от тях. На 5 юни за следващ път синдикът на „ Обзор Бийч Ресорт III” - юрист Стоил Моллов е оповестил търг за част от активите на банкрутиралата компания. Цената на десетките парцели и движими движимости към този момент се е сринала до 60 на 100 от първичната им оценка. Магазини, нощни и дневни питейни заведения, спа-център, хранилища, офиси, паркоместа и още куп парцели се разпродават наред с кухненското и магазинното съоръжение и всевъзможен тип движимости на компанията. В единадесетстраничния лист на имуществото са разказани даже...„ органайзери “.

Всички тези активи са оповестени на обща цена от 1 078 800 лв..

Като имаме в поради, че сходен опит за ликвидация на имуществото беше юридически още преди две години и резултатът явно е бил близо до нулата, в този момент цената им е паднала с повече от 400 хил.лева.

В същото време, в случай че съдим по описите на кредиторите, осребряването на имуществото на тези цени, надали ще може да покрие даже една десета от

„ потопените “ средства

в този следващ план на едни от „ бетонджиите “ на българското Черноморие. За да се ориентираме в обстановката, би трябвало да напомним, че градежът на комплекса стартира в далечната към този момент 2007-а, само че единствено година по-късно започнаха да излизат на бял свят финансовите проблеми на сдруженията - вложители.

Не закъсняха и свадите с ужилени десетки компании, страната (в лицето на Националната организация за приходите) и голям брой физически лица, които си бяха платили за реализацията на плана на датчаните.

Всички те дълго време чакаха да приберат най-малко минимална част от парите си, откакто собствеността (или това, което е останало от нея) минаваше през съответна ликвидация. Свързаните между тях сдружения - "Обзор бийч ресорт " I, II,ІІІ,ІV, VІ, "Обзор Дивелъпмънт Канстръкшън " и така нататък, биваха поетапно обявявани в неплатежоспособност. Всъщност, собствеността на всяка от издигнатите здания влизаше в актива на „ разроилите “ се до десетки единствено за няколко месеца сдружения на датския вложител, а постройките се продаваха на бъдещите им притежатели още на зелено. Така че това, което остана за пласиране, с цел да бъдат задоволени кредиторите, се стопи още до момента в който течаха правосъдните процедури за оповестяването им в неплатежоспособност.

Нека не забравяме, че в цалата тази патаклама от правосъдни каузи, като максимален заемодател бързо беше вписан основателят на огромния план - „ Холидей Мениджмънт “ ООД (също в несъстоятелност), в което дяловете са разпределени сред Таньо Господинов и „ Фърстлайн Естейтс България “ (и то дъщерно на датската компания).

Името на Господинов се появи още през 2007-а, когато стана ясно, че следва да се роди следващото бетонно гето на нашето Черноморие. А еколозите нададоха писък и даже вписаха плана на датчаните в черния лист на унищожителите на българската природа.

По това време „ оператор “ на самодейността

беше предходният притежател на „ Фърстлайн канстръкшън БГ “ - „ България Холидейз “, благосъстоятелност на друга датска компания "Страндхолмс Aлле " (Strandholms Alle). Именно тя се легитимира като вложител по плана за застрояване на към този момент някогашния плаж на Обзор, само че бързо препродаде плана си на „ Фърстлайн Естейтс А.С. “

Според тогавашните рекламни изяви на датския вложител той бил вложил в градежа 70 млн. евро. Сградите на през днешния ден към този момент банкрутиралите сдружения от групата "Обзор бийч ресорт " безусловно бетонираха някогашния плаж на Обзор. Става дума за седем градежа, ситуирани на морския бряг. Комплексът беше издигнат върху терен с повърхност 32 декара. В него има 524 жилището, пет басейна, два фитнес центъра, зала за игри, билярд, миниголф, спа център, три ресторанта, два бар-басейна, два детски басейна, нощен бар, сауна, парна баня, солариум, джакузи. Около 80% от жилищата в "Обзор бийч ресорт” още по това време бяха продадени отвън България - на клиенти от скандинавските страни, от Англия и Германия. Управлението на комплекса "Обзор бийч ресорт " беше поверено на българската компания "Холидей Мениджмънт ". По това време датчаните приключиха и други два обекта - "Обзор бийч клуб " и "Бяла бийч ресорт ". Инвестицията в тях била на обща стойност 45 млн. евро.

Активите на всички тези регистрирани у нас и към този момент банкрутирали сдружения - благосъстоятелност на датчаните, в този момент се разпродават от назначения от страната синдик Стоил Моллов, който от години се бори да събере, въпреки и минималните суми, с цел да удовлетвори „ изпържените “.

На процедура от капиталовата инвазия по нашето Черноморие са завлечени освен наши компании - реализатори, а и датски банки, защото самата компания майка "Фърстлайн Естейтс А.С. “ също била оповестена в неплатежоспособност, само че в Дания, заяви пред „ Банкеръ “ още преди две години Моллов.

Пак се ползва хватката с несъстоятелността,

с цел да бъдат "стопени " предявените и утвърдени от съда вземания, надвишаващи милиони. Те не за първи път участва на страниците на "БАНКЕРЪ ". Подобни са случаите и при всички останали фалирани сдружения от групата, чието имущество също от време на време участва в оповестените от синдика търгове. За всички обаче е ясно, че против големите задължения за продажба са останали само общите елементи на издигнатите здания, за които купувачи мъчно се намират. Що се отнася до жилищата в комплекса - те от дълго време са продадени за съществени суми на частни лица или на компании, а парите от тях са потънали в джобовете на вложителя.

Преди време "БАНКЕРЪ “ заяви още, че Комисията за защита на конкуренцията е наказала "Обзор бийч ресорт " със глоба в размер на 50 хиляди лева поради "въвеждане в подвеждане ". Тогава антимонополното ведомство разгласи, че при инспекция на документите е открило, че сдружението “Обзор бийч ресорт” ООД в интервала октомври 2014 - януари 2015-а е заблуждавало притежателите на жилища и туроператорите, работещи в комплекса. Чрез кореспонденцията си до тях компанията се е легитимирала като шеф на целия комплекс, само че е пропуснала да посочи пред своите клиенти и сътрудници, че не има уверение за категоризация на обекта на свое име.

В производството си комисията беше открила, че към момента на осъществената инспекция ( май 2016-а) е било налице годно уверение за категоризация за същия комплекс на името на конкурентното сдружение "Обзор бийч ресорт вакейшън " ЕООД. Затова ведомството одобри, че кореспонденцията съдържа погрешни сведения за основни свойства на предлаганата туристическа услуга и заблуждава клиентите за съществуването на всички нужни за законосъобразното й реализиране документи. При установяване на глобата комисията беше взела поради, че става дума за жестоко нарушаване на разпоредбите на лоялната и почтена конкуренция, както и събитието, че изложените от сдружението изказвания оказват дълготрайно отрицателно въздействие върху активността на съперник за целия сезон (ставаше дума за сезона през 2015-а).

Казано с думи елементарни, изгазването от батаците, сътворени от „ задграничните вложители “ у нас, се отсрочва...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР