Ако имате проблеми със събуждането сутрин, не сте сами. Това

...
Ако имате проблеми със събуждането сутрин, не сте сами. Това
Коментари Харесай

8 причини за трудното събуждане сутрин

Ако имате проблеми със събуждането заран, не сте сами. Това може да не е просто въпрос на чист мързел, а да е знак, че биологичният ви часовник е изключен.

Ето 8 аргументи, заради които може да ви е мъчно да се разсъните заран.

- Лошо качество на съня. Хъркащ сътрудник, вашето лично хъркане, несъответствуваща температура или чести нощни визити в банята могат да причинят неприятно качество на съня ви, което ви затруднява да се чувствате свежи и бодри заран.

- Проблем с психологичното здраве. Тревожността, стресът и депресията могат да причинят заспалост и унесеност, което също може да способства за несъразмерна унесеност заран.

- Късно лягане. Ако се пробвате да натъпчете целия си сън в 4-6 часа, не е чудно, че тялото ви споделя да останете в леглото още малко. За да си набавите нужното количество сън, може да се наложи да лягате по-рано вечер.

- Пиене на кофеин. Приемът на кофеин прекомерно късно денем или вечерта може да наруши качеството на съня ви. Дори и да сте спали през цялата нощ, вашите цикли на сън не работят по същия метод, защото той кара мозъка ви да бъде по-активен.

- Спорт, физическа интензивност до късно. Когато упражнявате прекомерно покрай времето за лягане, това може да форсира сърдечния ви пулс и метаболизма ви, което може да попречи да получите първокласен сън.

- Лекарства. Лекарства като антихистамини и левкотриенови инхибитори могат да причинят унесеност и да затруднят ставането заран.

- Възраст. Моделите на съня са склонни да се трансформират с възрастта. Много хора откриват, че с придвижване на възрастта им е по-трудно да заспят. Това може да докара до неприятно качество на съня и несъразмерна отмалялост заран.

- Нарушения на съня. Освен факторите, свързани с метода на живот, допустимо е да страдате от бодърствуване, сънна апнея, нарколепсия, синдром на неспокойните крайници или друго нарушаване на съня.

Как да се разсъните рано и да извършите сутринта по-лесна

- Не натискайте отлагайте алармата за още минутки. Според Националната фондация за сън бутонът за отсрочване не е най-хубавият ви другар. Всичко, което прави, е да ви изкуши да спите единствено няколко минути по-дълго, макар че този спомагателен сън евентуално ще ви накара да се почувствате по-уморени, защото не е първокласен сън.

- Програмирайте вашата кафемашина. Ако можете, програмирайте кафемашината си да се включва, когато е време за ставане, тъй че да се разсъните от миризмата. Ако не пиете кафе, подредете съставките за определената от вас напитка преди лягане, тъй че всичко належащо за приготвянето на утринния ви чай или смути да ви чака.

- Правете нещо, което обичате. Направете сутрините по-лесни, като вършиме нещо, което ви харесва, до момента в който се приготвяте, без значение дали слушате последния епизод на обичания си подкаст, пускате спортно радио шоу или гледате утринните вести.

- Задайте подобаваща за вас температура. Инвестирайте в програмируем климатик, с цел да разсъните тялото си. Като програмирате термостата си по този начин, че спалнята ви да стартира да се затопля или охлажда (в взаимозависимост от времето) към час преди да се разсъните, няма да бъдете толкоз изкушени да останете в леглото.

- Мотивирайте се за. Наличието на фитнес цел или занимание може да ви помогне да се мотивирате да ставате по-рано. Например, може да желаете да се разсъните рано, с цел да отидете на фитнес или да прекарате известно време в градинарство. Каквато и да е мотивацията ви, дръжте обвързваните предмети в полезрението си, като облеклата за фитнес или градинските ръкавици.

- Задайте реалистични упования. Не се опитвайте да се разсъните доста рано незабавно. Можете да опитате да се разсъните 15 минути по-рано от нормалното време, след което да продължите да увеличавате това време с 15 минути дневно, до момента в който се адаптирате към смяната.

- Разработете рутина за лягане. Спазването на поредна рутина за лягане може да помогне на тялото ви да разбере по кое време е време за сън. Вземете парещ душ, прочетете обичаната си книга или дневник за деня си, с цел да се отпуснете и да подготвите тялото си за сън.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР