Колкото повече наближава лятото, толкова повече отвсякъде чуваме за диети.

...
Колкото повече наближава лятото, толкова повече отвсякъде чуваме за диети.
Коментари Харесай

Алкалната диета - повече помага или повече вреди

Колкото повече наближава лятото, толкоз повече отвред чуваме за диети. И не стопираме да се изненадваме какъв брой доста разнообразни типове към този момент има. Някои от тях са за да свалим непотребните килограми за прочут интервал от време, а други се трансформират по-скоро в метод на живот и хранене, с цел да извлечем дълготрайни изгоди от тях.
 Единият яде месо, другият е веган - по какъв начин се отразява сходна диета на двама еднояйчни близнаци
Единият яде месо, другият е веган - по какъв начин се отразява сходна диета на двама еднояйчни близнаци

Хюго и Рос Търнър взеха решение да станат двойка човешки " морски свинчета "

Е, алкалната диета е от втория вид. Тя е модел на хранене, при който киселинно образуващите храни се свеждат до най-малко. Това са най-много скотски протеини и млечни артикули. Акцентът е върху алкално произвеждащите храни, преди всичко измежду които са плодовете и зеленчуците.

Основната цел е усъвършенстване на pH-то на организма. Смята се, че яденето на храни с алкални свойства може да понижи риска от хронични болести като рак, остеопороза, бъбречни болести и хипертония. Въпреки че няма красноречиви в поддръжка на тази доктрина, има няколко аргументи, които да ни карат да имаме вяра, че е допустимо.
 Снимка 665946

Когато консумираме киселинно образуващи храни в огромни количества, това с времето понижава степента на метаболитна ацидоза. Когато тя стане хронична, това усилва риска от изброените болести. Досега са осъществявани единствено опити с животни, които потвърждават, че раковите кафези виреят добре в кисела среда, а в алкална - не.

Все отново има проучване, които потвърждава връзка сред потреблението на повече плодове и зеленчуци, които са алкални храни, с по-нисък риск от рак на гърдата. Но не е изцяло ясно дали това се дължи на тяхното pH или на потребните субстанции в състава им.

Тези, които са скептично настроени към алкалната диета, поддържат позицията, че няма по какъв начин единствено с хранене да променим доста pH-то във всички елементи на тялото си. Например стомашните сокове са си естествено киселинни и това мъчно може да се промени.
 Снимка 665982

Кръвта пък има pH над 7, което се контролира от белите дробове и бъбреците и няма по какъв начин да се промени от храната, която консумираме. Урината е единствената телесна течност, чието pH може да се повлияе от храната, само че това става в дребни граници, в случай че имаме здрави бъбреци. И макар че мъчно можем да промени цялостното pH на организма, поддръжниците на алкалната диета въпреки всичко настояват, че тя икономисва на организма старания, с цел да го поддържа в оптимални стойности.

Ползите от алкалната диета за здравето ни идват най-много от огромното количество плодове и зеленчуци, които би трябвало да консумираме, в случай че я съблюдаваме. С намаляването на животинските мазнини и увеличението на приема на фибри се грижим за здравето на сърдечно-съдовата система. Освен това се намалява рискът от формиране на камъни в бъбреците, което е директно обвързвано с киселинността на урината.

Но както има изгоди, този вид крие и избрани опасности. Основният е дефицитът на протеин, от който ще страдаме, в случай че спрем да консумираме всички храни, избрани като киселинно образуващи. А протеинът е значим както за мускулите и костите, по този начин и за имунната система. В елиминирането на цели хранителни групи можем да стигнем и до дефицити на витамин В12, желязо, цинк, калций и други значими за организма субстанции.
 Снимка 658631

Как да ядем и какво - не

Алкалната диета не групира храните по отношение на това дали са кисели или алкални, а въз основата на техния резултат върху организма. Така цитрусите са към алкалните, а сьомгата - към киселинно образуващите. Както към този момент споменахме, плодовете и зеленчуците са в основата на този вид хранене, написа Health.

Трябва да наблягаме най-много на ябълки, сушени кайсии, банани, смокини, стафиди, сини сливи, фурми, неподсладен гроздов, ябълков и портокалов сок. Сред зеленчуците изборът ни е сред цвекло, зеле, праз лук, спанак, ряпа, манголд. Трябва да ядем и доста пресни билки, а сладкото се лимитира до мед и мармалад. Мазнините са зехтин и маргарин. За пиянство е разрешено чешмяна вода, минерална вода, чай и кафе. 
 Как да открием най-подходящата диета за нас (в 5 стъпки)
Как да открием най-подходящата диета за нас (в 5 стъпки)

И каква в действителност е тайната на отслабването

Забранените артикули при алкалната диета също не са никак малко. На първо място са аленото и пилешкото месо, яйцата, млечните артикули, риба и морски блага. От ядките - фъстъци, орехи, тиквени семки, сусам, слънчогледови семки. Избягваме овесени ядки, бял и кафяв ориз, паста, зърнени закуски, пълнозърнест самун, ръж. Лещата и грахът също не са подобаващ избор, както и всички газирани и подсладени питиета.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР