На този ден 196 международни общности и държави, членки на

...
На този ден 196 международни общности и държави, членки на
Коментари Харесай

22 май - Международен ден на биоразнообразието

На този ден 196 интернационалните общности и страни, членки на Конвенцията за биологично многообразие се обръщат с апел за ежедневни старания за предпазване на биологичното многообразие и неговото стабилно потребление.

Международният ден на биологичното многообразие е разгласен, с цел да се увеличи публичната информираност, ангажираност и поддръжка.

През декември 2000 година за Международени ден на биологичното многообразие се афишира 22 май. Това е денят, на който през 1992 година Организация на обединените нации приема текста на Конвенцията за биологичното многообразие.

България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 година и от 16 юли 1996 година е пълноправен член. Страните по Конвенцията работят за доста понижаване на загубата на биоразнообразие в световен, народен и районен мащаб, включващо и битката с бедността и възстановяване на изискванията за битие на всички форми на живот на Земята.

България се подрежда на едно от първите места в Европа по своето биоразнообразие.

От 1933 год, когато са основани и оповестени първите два резервата, до 1993 година общата повърхност на предпазените територии в България е повишена до 3.5% от общият аграрен фонд на страната (или към 380 000 ха). В момента площта им е към 5%. В това число се включват всички естествени резервати, национални паркове, естествени забележителности и предпазени местности. Всяка от тези категории е с друг статут и режим за прилагане.

Защитените територии в страната са сърцевината за запазване на биоразнообразието.

На 22 май - Международният ден на биологичното многообразие, Българска фондация Биоразнообразие ви кани да честваме дружно в общественото пространство ЩРАК (ул. Христо Белчев 3), където ще дадем старт на акцията за номиниране на най-ярките достижения в опазването на природата и климата у нас. Специален акцент на събитието ще бъде присъединяване на пътешественика Петър Ванев, който е единственият българин, прекосил трите най-дълги туристически пешеходни маршрута в Съединени американски щати - така наречен „ Tройна корона " с дължина от 12 500 км. Гостите ще „ изпратят " Петър за най-новото му премеждие, което започва в края на май - обиколка по Балканския Зелен пояс (3500 км) за основаване на дълъг туристически маршрут, който минава през редица предпазени територии и зони.

В продължение на 40 години " Желязната завеса " разделя Изтока и Запада в Европа. Строго-охраняваната гранична зона е дала късмет на природата да се развива, необезпокоена от човешко наличие, вследствие на което се образува неповторима екологична мрежа - Европейският Зелен пояс с дължина над 12,500 км - от Баренцово до Черно море. Така, тогавашното разделяне на Европа способства за съхраняването и развиването на скъпи, естествени местообитания.

БФБ работи за разпространение на самодейността у нас към този момент 20 години, по тази причина в Деня на биоразнообразието ще показа своя галерия от фотоконкурс за Зеления пояс от далечната 2006 година като предизвикателство към Петър Ванев, който също ще документира в фотоси и видео пътуването си през балканските страни, когато се завърне през септември.

Традиционно на 22 май БФБ дава старт на акцията за набиране на номинации в Годишните награди за биоразнообразие и климат. Така ще бъде и тази година като се надяваме още веднъж да открием най-хубавите образци за борбеност, отдаденост и неизменност в българската природозащита, които ни въодушевяват, предизвикат и трансформират.

Номинирането е обществено и всеки може да предложи своите любимци в една или повече категории, стига да се отнасят за интервала 22 май 2023 - 22 май 2024 - една година на биоразнообразието. Номинациите са единствено позитивни.

„ БФБ раздава Годишните награди за 13-ти път, с цел да даде публичност на дейностите на хора, организации, компании и медии за запазване на природата в България и разчитаме на гражданската интензивност за разкриване и разпространение на тези положителни образци. Очаква ни гала при започване на октомври, когато дружно ще честваме триумфите и достиженията на тези, които работят за природата или се борят за понижаване резултата от климатичните промени. " - споделя Йорданка Славова, изпълнителен шеф на БФБ.

Крайният период за набиране на номинации в акцията за 2024 година е 30 август посредством, съпроводени с къса аргументация и по опция със фотоси, разпределени в 6 категории:

1. Най-успешна акция
2. Най-добър журналистически материал
3. Активист за биоразнообразието и климата
4. Инициативи с локално значение
5. Политик с най-голямо внимание към българската природа и климат
6. Награда за виновни бизнеси

За повече информация: Радостина Ценова, Комуникации БФБ - 0896798908

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР