Статуя на Дева Мария в Искандерун е останала непокътната по

...
Статуя на Дева Мария в Искандерун е останала непокътната по
Коментари Харесай

Божие чудо в епицентъра на земетресението в Турция

Статуя на Дева Мария в Искандерун е останала непокътната по време на разрушителното земетресение в Турция през февруари, без значение че катедралата е рухнала. Оцелялата скулптура към този момент се трансформира във въодушевяващ знак на вярата, заяви Fox News като направи репортаж за епицентъра на смъртоносната буря, която лиши живота на над 50 000 индивида и рани стотици хиляди.


-->
Отец Антуан Илгит, йезуитски духовник, в катедралата в Искандер твърди, че не е повярвал като е видял по какъв начин цялата сграда е в руини, само че жестокото земетресение не е съумяло да помръдне статута на Дева Мария.

Тогава взех облика на Дева Мария от катедралата и то занесох измежду хилядите бедстващи хора, с цел да бъде нашата мощ. Беше студено, валеше дъжд, земята не спираше да се тресе, само че към този момент бях сигурен, че  ще се надигнем след всичко, което ни връхлита, споделя отец Илгит.

Хиляди здания бяха отчасти или изцяло разрушени, след „ бедствието на века “ което безусловно срина югоизточния район на Турция.



Колосалното злополучие нанесе големи вреди и на културното завещание. Редица исторически обекти в района, известни със своите археологически съкровища, музеи и мозайки, ситуирани най-вече в Антакия и Искандерун, рухнаха след мощните трусове.

Една от тях е 152-годишната католическа черква в Искендерун, в която от години служи отец Илгит.  Тя е италиано-латинската католическа катедрала " Благовещение ",  строена повече от 13 години, която беше и център на анадолската католическа черква.



Наполовина разрушена в Антакия е и историческата гръцка православна черква. Покривът на постройката и някои от стените й изцяло се срутиха.

Земетресението изцяло е разрушило купола и част от външната структура на джамията Хабиб-и Некар в Антакия, считана за една от най-старите джамии в Анадола, дружно с джамията Диарбекир Улу, датираща от седми век.



Пещерната черква „ Св. Пиер “, която е една от първите църкви в света, като по знамение, не е била наранена от земетресенията.

Отец Джефри Кърби, свещеник на католическата черква " Дева Мария от благодатта " в Южна Каролина, съобщи пред Fox News, че запазването на статуята на Дева Мария не е единственото знамение, което е пристигнало от земетресението в Турция.

Много религиозни артефакти са устояли. Икона се вижда измежду останките на разрушената Гръцка православна черква " Света Богородица " в село до Антакия, напомни той.



Защитата на статуята на Мария е духовно удостоверение за споделената обвързаност на християните и мюсюлманите към Блажената Дева Мария, сподели отец Кърби.

" Има доста малко религиозни знаци, които са общи за християните и мюсюлманите, само че Мария е една от тях ", сподели той.

Хората от разнообразни религии събираха копия на Корана и Евангелията от руините след смъртоносното земетресение в Кахраманмарасш, добави той.

Според него Дева Мария е почитана и в двете обичаи, а наличието на нейната скулптура служи като въодушевяващ знак на вяра за всички вярващи християни и мюсюлмани. Оцеляването на нейната скулптура, извлечена от хаоса на земетресението, е апел за религия и убеденост в Божието наличие и възобновяване на живота след загуба и опустошение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР