Срещата за Украйна в американската база Рамщайн е ключова, защото

...
Срещата за Украйна в американската база Рамщайн е ключова, защото
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Всичко подсказва ескалация на войната в Украйна

Срещата за Украйна в американската база „ Рамщайн " е основна, тъй като става дума за решение на координацията във връзка с военно-техническата помощ, това сподели Ангел Найденов, някогашен министър на защитата, по NOVA NEWS.

„ Предоставянето на тежко въоръжение е съставяне на потенциал за настъпателни дейности на украинската войска, т.е. задоволителен капацитет, с който тя да може да изтласка съветските сили на границата от 1991 година ", това съобщи военният специалист Илия Налбантов. Той сподели, че е значимо да се означи, че на Украйна ще бъдат дадени нов клас ракети, които могат да поразяват цели, достигащи в рамките на Крим. Налбантов счита, че това ще промени качествено съотношението на силите. „ Западните сътрудници на Украйна изчерпаха целия си запас да вразумят Путин и неговото обграждане. Затова те дават задоволителен нападателен потенциал на украинската войска ", бе безапелационен той.

Найденов сподели, че решението, което включва доставка на бронирани машини, вероятно танкове, ракетни системи и системи от противовъздушна защита е не просто казус, а нова фаза във военните дейности. „ Това значи нова динамичност на военните дейности на украинската войска. Очакванията за помирение остават на назад във времето. Всичко подсказва ескалация на бойните дейности и като цяло на войната ", добави той. Найденов уточни, че въоръжението, което се дава на Украйна е както настъпателно, по този начин и отбранително.

Предоставянето на военна помощ от страна на България е обвързано с превъоръжаването и модернизацията на българската войска, разясни Найденов.

Налбантов сподели, че оказва дейности от страната, а не от частни компании. „ 11 месеца единствено слушаме приказки от българските държавници. Когато страната даде, тогава ще кажем, че всичко е наред. Всичко друго е предизборно говорене ", разясни той.

„ Това, което имаме в употреба или е като запас в българската войска не е предоставено от българската страна на Украйна. Всичко това, което е предоставено е от частни компании, които бяха закупили тези платформи години преди този момент и стояха по хранилища. Сега в този миг са решили да ги осъществят ", сподели Налбантов. „ Държавата все още не е предоставила един патрон, един арсенал на украинските въоръжени сили като страна. Всичко е минало възмездно към този миг. Когато това се случи след срещата в „ Рамщайн ", тогава можем да приказваме за увереност ", бе безапелационен той. Военният специалист сподели, че складовете ни са цялостни и това, което имаме като аварийни може да бъде предоставено, тъй като след войната то ще бъде ненужно за българската войска и за новите софтуерни условия.

По думите на Найденов страната по този начин или другояче на фона на решението Народно събрание посредством МО дава и въоръжение, и муниции. България не дава тежки оръжейни платформи, добави той. „ Що се отнася до обявата в „ Ди велт " и помощта на България в началните месеци на войната, там се приказва за това, че България е покрила 1/3 от потребностите на Украйна за оръжие и муниции и 40% от нужния дизел. Това явно е проект, въпреки и скришен, който е задействан от страна на част от предходното държавно управление ", съобщи Найденов. Държавата освен не е пречила, само че е и улеснила посредством своите механизми износа на това оръжие и гориво, разясни той.

Найденов е на мнение, че този експорт се е случвал скрито, тъй като опасенията от политически разтърсвания - рухване на държавното управление и политическа рецесия, които по този начин или другояче се случиха - са главен мотив за този проект.

Той сподели, че намираме пояснение в обявата и за визитата на Петков в Украйна, и визитата на украинския външен министър в България, и за писмото, което внесе украинския дипломат при първото решение на Народно събрание.

Налбантов сподели, че чакаме от Украйна потвръждение, че българско качествено оръжие към този момент е на бойното поле и взе участие във военните дейности. „ Това ще е истината. Всичко останало е в границите на приказките ", добави той.

По думите на Найденов данните за експорт от страна на България на оръжия и муниции са красноречиви - от началото на януари до август са 2,3 милиарда евро, а от 2 август до началото на ноември са 1,4 милиарда евро. „ Това са равнища, които са 5-6 пъти повече от годишния размер на българския експорт за трети страни ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР