Споразумение между Google и АФП решава труден спор за онлайн

...
Споразумение между Google и АФП решава труден спор за онлайн
Коментари Харесай

Google се споразумя с АФП за платено съдържание


Споразумение сред Гугъл и Агенция Франс Прес взема решение сложен спор за онлайн наличието
(снимка: CC0 Public Domain)

Гугъл и Агенция Франс-Прес оповестиха, че са подписали „ пионерска ” петгодишна договорка, според която най-голямата компания за търсене в интернет щ е заплаща на Агенция Франс Прес за наличие в Европа. Колко ще заплаща – остана неразбираемо.

Споразумението е резултат от 18 месеца договаряния. То е първото по линия на Европейската инструкция от 2019 година за по този начин наречените „ съседски права ”, които са в основата на множеството разногласия сред уеб-гигантите и медиите по отношение на заплащането за потребление на онлайн вести и друго наличие.

„ Това е съглашение, което обгръща целия Европейски Съюз, на всички езици на Агенция Франс Прес, в това число в страни, които не са приели директивата ”, сподели основният изпълнителен шеф на организацията Фабрис Фрис, представен от. Той разказа договорката като „ кулминационната точка на дълга битка ”.

AFP създава и популяризира мултимедийно наличие на шест езика по целия свят. След като в началото не желаеше да заплаща на френските вестници за потреблението на тяхното наличие, Гугъл най-сетне подписа тригодишно рамково съглашение с част от националната преса при започване на 2021 година
още по темата
Но компанията беше санкционирана с 500 милиона евро от органа по конкуренцията в средата на юли за това, че не съумя да се разбере с тях „ добросъвестно ”. Гугъл апелира и продължава договарянията за реализиране на ново съглашение.

Преговорите на Агенция Франс Прес с Гугъл са част от по-мащабен блян осведомителните организации да имат цялостно право да се възползват от споразуменията за „ съседските права ”. Според Себастиен Мисоф, общоприет управител на Гугъл във Франция, договореността „ проправя пътя за още по-тясно съдействие ”.

Наред с това съглашението планува Агенция Франс Прес да предлага образование за инспекция на обстоятелствата. Подробностите за него ще бъдат оповестени скоро.

Глобалните софтуерни колоси – най-вече американски – от дълго време са обект на много рецензии и разногласия с Брюксел и страните-членки на Европейски Съюз по отношение на потреблението на наличие, налозите, злоупотребите с преобладаващата им пазарна мощ, проблемите с и печеленето на пари от журналистическо наличие, без да се споделят приходите.

За да се оправи с това, директивата на Европейски Съюз сътвори форма на, наречена „ съседски права ”, която би трябвало да разреши шерването на приходите сред фирмите-създатели на потребно наличие и компаниите за търсачки и обществени мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР