Специалисти от WWF и партньори започнаха процедура по мониторинг на

...
Специалисти от WWF и партньори започнаха процедура по мониторинг на
Коментари Харесай

WWF започна мониторинг на птици в застрашени от климатичните промени гори

Специалисти от WWF и сътрудници започнаха процедура по мониторинг на биоразнообразието в гори, застрашени от измененията в климата. Мониторингът ще продължи няколко години и включва наблюдаване на разнообразни скотски типове, най-вече птици, прилепи и инсекти. Горските обекти, в които се организира теренната активност, са деликатно подбрани от специалисти на WWF и Югозападното държавно дружество (ЮЗДП), съгласно характерни критери, отчитащи фактори като климат, тип и плътност на гората, географско разположение и други

Мониторингът на биоразнообразието е част от ограниченията по адаптиране към климатичните промени на едни от най-уязвимите у нас гори – културите от бор. Мерките включват още провеждането на отгледни сечи в гори от бял бор, които значително към този момент са наранени от разнообразни естествени нарушавания. Много от тези гори са изкуствено основани на нетипични за тях места и това, дружно с измененията в климата, са измежду главните аргументи все по-често да стават жертва на повреди и съхнене. Сечите ще подкрепят и развиването на естествената растителност, която е по-устойчива на измененията в климата.

Биоразнообразието в селектираните обекти ще бъде изследвано, както тук-там, в които ще се ползват ограничения за акомодация, по този начин и в гори, в които няма да се правят икономически действия, като е значимо да се направи преди и след провеждането на плануваните сечи. Така ще се откри по теоретичен път дали целенасочената човешката интервенция оказва позитивно или негативно въздействие върху  консервационно значимите типове в горите. Голямата цел на WWF е да реализира позитивно влияние върху животните и техните хабитати, трансформирайки изкуствените гори в естествени, като по този метод обезпечи и по-голяма резистентност на екосистемите към измененията в климата.

„ Гората не е просто цялост от дървета. Тя е повсеместен организъм, чиито елементи са неразривно свързани между тях и си взаимодействат на разнообразни равнища. В този смисъл съществуването на биологично многообразие е извънредно значимо за устойчивостта на горите. Особено в изискванията на бързо изменящ се климат. Биоразнообразието също е и основен знак, че гората се развива уравновесено и е в положение да дава дейно своите екосистемни услуги, които на процедура вършат живота ни на Земята вероятен “ споделя Костадин Вълчев, старши специалист „ Гори “ във  WWF .

Специалистите от WWF организираха мониторинг в два от селектираните обекта: изкуствена гора от бял бор, в която скоро следва да се изведат сечи, и естествена букова гора, която ще служи като пример и в която няма да се организират сечи. Те са ситуирани на към 1000 м надморска височина в границите на Югозападното държавно дружество. След натрупването на емпиричен материал резултатите в естествено разрастващите се гори и тези, които се ръководят от индивида, ще бъдат съпоставени, а експертният разбор ще покаже най-хубавият модел за противопоставяне на резултатите от климатичната рецесия.

Технологията на мониторинга

При мониторинга на птици целевите типове се записват образно или по тон по авансово определени трансекти. Експертите се вслушват в звуците, които птиците издават, и след това нанасят техния тип, пол, брой, държание и местонахождение в профилиран програмен продукт. Тъй като по това време на годината птиците пеят най-интензивно до към 10 часа сутринта, най-добре е мониторингът да стартира още с изгрева. Освен това от участниците в изследването се чака да стъпват допустимо най-безшумно и да беседват шушукайки, с цел да не безпокоят птиците. По трансектите се ревизира мъртва дървесина за съществуване на редки и консервационно значими типове инсекти, а скоро следва и изследване прилепите.

По време на мониторинга в двете гори специалистите откриха съществуването на многообразие от птици като: чинка, кукувица, елов артист, огромен цветен кълвач, градинска червеноопашка, сива мухоловка, гълъб хралупар, дребен ястреб, сив кълвач, матовоглав синигер и черен кълвач, който е най-големият представител от разред Кълвачоподобни, срещащ се у нас.

„ Науката е безапелационна, че съществуването на насекомоядни птици е от извънредно значение за действието на една здрава и витална гора, защото понижава риска от появяването на каламитети. Освен това птиците, както и някои гризачи, играят ролята на „ залесители “, като разнасят семената на съвсем всички дървесни типове. Врановите птици придвижват и складират едри семена от дъб и бук, само че след това е допустимо да не оцелеят през зимата или да не помнят точното местонахождение на запасите си. Така семената имат късмет да пораснат в млади дървета “ добавя Вълчев .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР