„Спаси София“ внася сигнал в Агенцията за държавна финансова инспекция

...
„Спаси София“ внася сигнал в Агенцията за държавна финансова инспекция
Коментари Харесай

Борис Бонев с още разкрития за уличното осветление в столицата

„ Спаси София “ внася сигнал в Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) поради скандалната, по думите на самостоятелния общински консултант Борис Бонев, поръчка за уличното осветяване в столицата. Това съобщи пред медиите самият той.

В неделя Бонев заяви, че Столична община ще заплати за улично осветяване сума с сред 3 и 77 пъти по-висока от пазарната.

„ Първото и най-фрапиращо нещо са големите разлики в цените сред двете компании. Те са сред 3 и 77 пъти, като няма разумно пояснение за тях. Говорим за едни и същи по тип и по механически условия материали и строително-монтажни работи. Именно това води до неуместната обстановка, в която едно осветително тяло в един регион, извоюван от едната компания, и същото осветително тяло, само че в различен регион, извоюван от другата компания, са с голяма разлика в цената ", изясни общинският консултант.

Бонев уточни, че в северните региони на София цената на най-обикновена лампа е към 5755 лева В същото време в южната част на столицата същата коства 1587 лева

"Заради този феномен сред цените в двете зони при идентичен бюджет за вложения – и това е информация от публичната поръчка, Следствен отдел към окръжна прокуратура може да влага до 6 млн. лева в улично осветяване или главен ремонт на уличното осветяване ", уточни общинският консултант.

Бонев изясни, че поради тази разлика в цените в едната зона може да се създадат едвам 1000 нови лампи, а в другата с по-ниските цени, могат да бъдат направени 3800.

"За нас главната причина да има сходни разминавания е зле направената социална поръчка. Очевидно не е направено нужното качествено пазарно изследване, което да дефинира какви са естествените пазарни цени за другите детайли и това е разрешило едната компания да даде трагично по-високи цени, в сравнение с другата ", счита общинският консултант.

Впоследствие, откакто е подписан договорът, зам.-кметът по превоз е подписал и три анекса към него, с което част от цените в реалност са понижени.

„ Уловката е следната – от общо 190 позиции в количествената сметка единствено на 16 от тях цените са понижени. Всички тъкмо с 11% “, сподели още Борис Бонев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР