Тази вечер във Вариететния театър на бул. Искърско шосе

...
<span style=font-weight:normal;
mso-bidi-font-weight:bold>Тази вечер във Вариететния театър на бул. Искърско шосе
Коментари Харесай

Боби Шоу: Мистър Сенко ме омагьоса завинаги!


Тази вечер във Вариететния спектакъл на бул. " Искърско шосе " 13 в София Магичната академия, в която влизат изтъкнати български илюзионисти, ще връчи влиятелните оценки „ Илюзионист на годината”, „ Изгряваща звезда” и „ Любимец на публиката”. Най-добрите осъществявания от конкурсната стратегия ще получат статуетки и дипломи със знака на фестивала. Ще бъдат връчени и специфични награди за извънреден принос и особени заслуги на Академията за илюзионнo изкуство.



Борислав Борисов-Боби Шоу е измежду най-известните родни илюзионисти, прочут е и като ефирен водещ. През юношеските си години взе участие в редица театрални и художествени стратегии като актьор, магьосник и музикант. От компилацията на тези изкуства се ражда артистичният му псевдоним. Носител на най-високите оценки на наши и интернационалните фестивали и влиятелните национални награди „ Звезда на българската магия “ и ИКАР на Съюза на артистите в България. Създател е на първото учебно заведение за вълшебници.



- Боби, по какъв начин се определяш - като магьосник, илюзионист, менталист или нещо друго?

- През годините съм усвоил всички стилове и персонажи, в този момент просто се старая да веселя хората с това, което те желаят да видят. С щерка ми сме фокусници за дребни и огромни.

- Кога реши, че ще посветиш живота си на това велико изкуство, постоянно недооценено у нас?

- От дете се влюбих в магията. Едва 5-годишен участвах като помощник, определен от публиката, в театър на великия Мистер Сенко. Той ми вадеше парички отвред. После ми даде лук и питаше какво хапвам. От очите ми течаха сълзи, само че аз с цяло гърло виках, че ми е дал ябълка. Публиката се заливаше от смях, а аз продължавах да настоявам, че това е ябълка. Така бях обаян вечно. Това е първото изкуство, което датира в историята на човечеството, и посредством него античните владетели са съумели да покорят масите. Показвали са вълшебен благоприятни условия, с цел да може да им се подчиняват. Оттам към този момент излизат цирк, спектакъл и всичко останало. Като се замисля, в никакъв случай не съм желал да върша нищо друго, с изключение на да бъда артист-илюзионист, макар че аз съм много твърдоглав. И с каквото се захвана, го докарвам постоянно до дъно с обезпечен триумф.

- На какъв брой години беше, когато научи първия си фокус и кой ти го сподели?

- Първите си фокуси научих от една детска брошура, след това започнах самичък да си изобретявам трикове. Даже още употребявам някои от тях, когато съм на детски рожден ден. Малчуганите доста им се радват. Много неща ми сподели Мистер Сенко, който беше икона за мен.

- Като дребен имал ли си случай да се измъкнеш от сторена беля с помощта на някой номер?

- Фокусите са отваряли порти за мен, учителите доста ме харесваха, а децата доста ми се радваха. Случвало се е в час да демонстрирам всякакви номера и времето да премине незабелязано, спасявайки някой съученик от двойка.

- Защо избра креативния псевдоним Боби Шоу?

- Винаги съм желал да бъда себе си, а не да се укривам зад някой артистичен псевдоним. Боби ми викаха всички на галено. Добавих Шоу, тъй като с изключение на фокусите и илюзиите притежавам и други изкуства.

Свиря на няколко инструмента, пея, практикувам спектакъл, танцувам

Един ден един британски актьор ми сподели, че съм страховит шоумен. И тогава се роди Боби Шоу. Аз съм първият актьор в България, който прибави Шоу към артистичното си име. После пристигнаха Весо, Радо и други.

- Правил ли си на смешка фокус с непосредствен човек?

- Не спирам да предизвиквам всички! Странното е, че когато виждат, че ги неистина, те не се сърдят, а желаят още номера.

- Какво е чувството, когато успееш да сътвориш магия на сцената?

- Няма нищо по-хубаво на света от това. Това е различен свят, който не може да се опише, в случай че не попаднеш в него. Сцената е магия, която я няма на никое място другаде.

- Разкрий малко от тънкостите на твоята специалност. Кога се прави по-лесно фокус - пред многочислена аудитория или единствено пред няколко фенове?

- Няма значение какъв брой е публиката, всичко зависи единствено и само от теб. Но рецептата за триумф е труд, неизменност и доста време в залата за подготовки. Това е златното ключе, с цел да се наредиш измежду най-хубавите.

- Представяш за пръв път шоуто Fire magic festival. Какво съставлява този театър?

- Това е фестивал от нов вид, основан в символ на последователност в региона на илюзионното изкуство и символичното предаване на магичния огън от едно потомство илюзионисти на друго. Fire magic festival ще се организира на 1-2 април, когато е професионалният празник на българските илюзионисти. Преди 47 години е учреден Клубът на илюзионистите в България, прераснал по-късно в Съюз на илюзионистите. Целта на фестивала е да провoкира млади, начинаещи и навлизащи в специалността създатели да се срещнат с творчеството на предишни поколения фокусници и илюзионисти с особени заслуги в региона на магичното изкуство, както и основаването на нови разработки на остарели и типичен творби.

- Ще има ли конкуренция кой от участниците във фестивала ще покаже по-ефектен номер?

- Fire magic festival ще има и конкурсен темперамент, като всеки от участниците ще може да премери сили във всички жанрове и категории на театралната магия. Продуцентите от Нова българска магия отварят границите и основават нова форма на показване на българското илюзионно изкуство за приобщаване на създатели от целия свят и най-много от Балканите, с които поддържаме дългогодишна креативна и артистична активност.

Магичната академия, в която влизат изтъкнати български илюзионисти, ще връчи влиятелните оценки „ Илюзионист на годината”, „ Изгряваща звезда” и „ Любимец на публиката”.

Най-добрите осъществявания от конкурсната стратегия ще получат статуетки и дипломи със знака на фестивала

Ще бъдат връчени и специфични награди за извънреден принос и особени заслуги на Академията за илюзионнo изкуство. Училището за фокуси Stars of the magic ще връчи като специфична премия едногодишен курс за образование. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Съюза на илюзионистите в България, САБ и Министерството на културата. Ще вземат присъединяване и доста посетители от чужбина, както и ръководителите на балканските клубове. За всички участници огромна изненада ще бъдат магичният базар и галерия на вълшебен реквизити и артефакти на доайени, положили основите на илюзионното изкуство в България. Продуцентите на фестивала сме аз и щерка ми Десислава Димитрова- Шехерезада.

- Къде ще се организира фестивалът?

- Във Вариететния спектакъл на бул. " Искърско шосе " 13 в София, който ще сервира своята изненада към всички участници с номинирания за премията ИКАР театър „ Уеб Бурлеска”.

- С какво ще удивите и изненадате публиката в този неповторим театър?

- Това ще го запазя към този момент в загадка, само че ще бъде доста зрелищно и необяснимо. С Шехерезада сме подготвили изненади, само че най значимото е да се забавляваме. А ние, илюзионистите, знаем по какъв начин.

- Трудно ли е да работиш с щерка си? Как делите отговорностите, сцената, пък и хонорарите?

- Радвам се, че Деси е до мен и доста се гордея с нея. Тя доста ми оказва помощ и неведнъж изнася огромната отговорност в шоуто. При нас няма началник, всички работим в екип, доста сме самокритични и се стараем всеки един от нас да дава всичко на макс. Ние сме експерти и когато сме един до различен, се усещаме доста сигурни. Въпреки това, постоянно стигаме и до креативен разногласия, в които обаче се раждат нови хрумвания.



- Пандемия, световна инфлация, енергийна рецесия, а в този момент и война. Има ли място за фокуси в този свят?

- Артистите най-вече сме ощетени от коронавирус рецесията, а в този момент и от войната. Дядо ми обаче преди време споделяше, че хитрец мъж не писка, а единствено се приспособява. Така се оказа, че по време на рецесията бях най-търсеният магьосник за детски рождени дни. Обичам малчуганите, те дадоха старта на моята артистична кариера. А и не всеки може да играе облика на магьосник и смешник за детско празненство.

- Какво ще пожелаеш на българите, които са изтощени да ги лъжат в действителния живот?

- Усмихвайте се по-често, радвайте се на хубавите неща от живота! Не мислете за заболявания, а за следващото нещо, което ви прави щастливи. Помнете, че дребните неща носят по-голяма наслада от огромните. Бъдете здрави и се обичайте!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР