Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. Това

...
Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. Това
Коментари Харесай

Денков: Вносът от Украйна ще свали цените у нас

Смятаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен. Това разяснява преди съвещанието на Министерския съвет министър председателят Николай Денков.
 
„ Днес горещата тематика е възбраната за импорт на зърно от Украйна в някои европейски страни, в това число България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които желаят възбраната да продължи и упрекват държавното управление в „ липса на каквато и да било държавна поддръжка за бранша ”. Втората позиция е на държавното управление, което има грижа да обезпечи по-ниски цени на питателните артикули, на фуражите, по-ниска инфлация, повече приходи в бюджета от импорт и експорт, без да се помпа инфлацията, както и поддръжка на засегнатите зърнопроизводители ”, сподели Денков, представен от Нова телевизия.
 
Премиерът акцентира, че освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули и инфлацията, което по думите му ще помогне най-много на хората с ниски приходи, както и ще усили приходите в бюджета от импорт и експорт.

Производители на олио: Предприятия са пред затваряне

„ Досега, за 2023 година, пропуснатите изгоди за бюджета от импорт и експорт са на стойност от 146 милиона лв.. Тези средства биха могли да се употребяват за обучение, опазване на здравето, просвета или за подкрепяне на земеделския бранш, да вземем за пример. Ще обезпечат работата на фабрики за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и непознатите пазари. Затова считаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен ”, добави министър-председателят.

Вносът от Украйна няма да унищожи българското произвеждане. Това разяснява в коридорите на Народно събрание съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, съобщи NOVA NEWS.
 istock istock
„ Много по-важни за нас са цените на храните и  инфлацията върху тях всички българи. Цената на олиото, на месото, на яйцата се дефинира от суровините, които идват в България.

Ние слагаме на кантар цените на храните против забавните на един бранш, който продължава да бъде доста подпомаган ”, сподели Петков. Той изясни, че на оперативно съвещание в Министерски съвет тематиката за възбрана на импорт на зърно е коментирана доста. 

Според него разликите в цените на европейския пазар и българския пазар не може да бъде по-голяма от разликите в транспортните разноски. Според Петков не би трябвало да се приказва за и срещу Украйна, а за икономическите резултати за България.
 
От „ Продължаваме Промяната - Демократична България ” и ГЕРБ-СДС, с поддръжката на Движение за права и свободи, оферират да бъде позволен вносът на украинско зърно след 15-и септември. България вкара ограничаването през април тази година. От Европейската комисия тогава дадоха обещание поддръжка на българските аграрни производители, само че такава и до ден сегашен не е оказвана.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР