Всички основни зеленчуци се търгуват на по-ниски цени към края

...
Всички основни зеленчуци се търгуват на по-ниски цени към края
Коментари Харесай

По-скъпи ли са зеленчуците от миналата година

Всички съществени зеленчуци се търгуват на по-ниски цени към края на май, в сравнение с по същото време на предходната година. Това регистрира разбор на Министерството на земеделието и храните.

По-значително е поевтиняло зелето – с 31,3%, а по-умерено – картофите - с 4,6%, краставиците - със 7,6% българските и с 10,1% вносните и българските оранжерийни домати - с 11,1%.

Цената на едро на вносните ябълки е с незначителните 0,6% над равнището отпреди една година. При предлагането на плодове и зеленчуци на борсите в страната се регистрират разнопосочни седмични ценови съмнения. Средните цени на едро на картофите, вносните краставици, зелето и оранжерийните домати понижават в границите на 4%-12,4% по отношение на миналата седмица, до момента в който оранжерийните краставици и вносните ябълки нарастват, надлежно с 0,4% и 3,6%.

Към края на май са прибрани 2,4 хиляди тона череши. Количеството е доста над регистрираното по същото време на 2023 година, основно в резултат на по-ранното узряване на реколтата през актуалната година, като към този момент се следи и по-висок междинен рандеман.

Марулите цялостни с пестициди

Последните оперативни данни сочат нарастване на годишна база на откритите площи, засадени с пипер, домати, дини и пъпеши в границите от 25,9% (пипер) до 97,1% (пъпеши). Засега по-малко са засадените площи навън с картофи (с 6,7%), краставици (с 8,7%) и зеле (с 31,9%).
 istock istock
При доста по-бърз ритъм на прибиране на продукцията през актуалната акция, все още добитите количества краставици, ранно зеле и картофи изпреварват няколкократно миналогодишните.

Общото произвеждане на домати и краставици в оранжериите от началото на годината до момента е надлежно с 49,7% и 41,8% повече на годишна база.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР