Смята се, че първите правила за движение на пътя са

...
Смята се, че първите правила за движение на пътя са
Коментари Харесай

Как са се появили първите правила за движение по пътищата

Смята се, че първите правила за придвижване на пътя са създадени в Древния Рим с директното присъединяване на Гай Юлий Цезар. Той не разрешава на дамите да карат колесници. Превозните средства били разграничени на следните категории: колесници, каляски, колички, коне и носилки. По пътищата били инсталирани колони, които показвали дистанцията до Вечния град. И в Русия цар Алексей Михайлович Романов се е заел да  поддържа ред по пътищата. Вероятно, с цел да се бори със тапите, той забранил на всеки, който има сан под стотник да влиза в Кремъл на кон. А императрица Екатерина Петровна забранила на ездачи в Санкт Петербург да употребяват освен звукови сигнали, само че и циничен език. Нарушителите били третирани строго: благородниците били глобявани, а елементарните хора били бити. Можело и да се конфискува коня. В края на 19-и век велосипедът станал известен в Русия. Но с цел да го ръководи човек е било належащо да се получи позволение. Едва след полагане на изпит се издавала шофьорска брошура и регистрационен номер на велосипеда. На честна възраст сходен документ получил известният съветски публицист Лев Толстой.

През 1865 година в Англия е признат закон, съгласно който скоростта на всички транспортни средства в града не трябвало да надвишава три километра в час. Но отвън града било разрешено да  се форсира до шест километра. Екипажът на колата трябвало да се състои от трима души, а един от тях не трябвало да бъде вътре в купето, а да върви пред автомобила с червен байрак, а през нощта – с фенерче. Това предписание било в действие 31 години.

В Мексико магарето се смятало за транспортно средство. Така че, с цел да го употребяват, хората се нуждаели от съответното позволение. В документа трябвало да има фотография освен на притежателя, само че и на самото магаре.

Шофирането в нетрезво положение било закононарушение. Това се смятало за такова в множеството страни по света. Но не и в Уругвай. В тази страна положението на алкохолна интоксикация по време на случай се смятало за смекчаващо виновността събитие. В Кипър всичко е доста по-строго – водачът, до момента в който карал, даже не можел да пие вода. И в случай че мощно го мъчела жадност било належащо да спре, да изключи мотора и едвам тогава да пие вода. В американския град Денвър (Колорадо) черната кола създавала съществени проблеми за притежателя си. Автомобил с този цвят не можел да се кара в града в неделя. И в Швейцария в този ден е неразрешено да се мие кола. Без значение какъв цвят е тя. В Южна Африка, при среща с животно на пътя, лидерът трябвало да спре и да изчака, до момента в който то не пресече пътя. А в Китай водачът не бивало да пропуща хората даже на пешеходна пътека. „ Зебрата “ се прилагала единствено, с цел да се пресече пътя в това съответно място. Освен това, единствено при неналичието на редица движещи се транспортни средства. В Гвинея няма правила на пътя. Няма пътни знаци и пешеходни пътеки. В същото време водачите се пробват да бъдат извънредно учтиви с пешеходците и с сътрудниците си. Това е допустимо с помощта на обстоятелството, че в тази африканска страна няма толкоз доста транспортни средства.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР