Светлата седмица завършва с втората Пасха в неделя. Нарича се

...
Светлата седмица завършва с втората Пасха в неделя. Нарича се
Коментари Харесай

Днес е Томина неделя, вижте какви са обичаите

Светлата седмица приключва с втората Пасха в неделя.

Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Тя се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение.

Нарича се и Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и деятел Тома, който се уважава в тази неделя.

Библейското поверие

В историята Тома е прочут с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е измежду тях. Когато по-късно те му споделят " Видяхме Господа ", той им отвръща: " Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да допускам ".

Христос се обръща към него и му споделя: " Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я постави на ребрата ми. И не бъди безверен, а набожен. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали ".

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който съгласно християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и почитателите си.

Апостол Тома не е прочут единствено с евангелската история за своето обезверение. Той е и един от най-жертвоготовните христови възпитаници.

Въпреки опасността от фарисеите, които го търсят, с цел да го убият, Христос решил да отиде във Витания, с цел да съживи Лазар. Апостол Тома споделил на другите възпитаници: " Да отидем и ние да умрем с него ".

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили чоп, с цел да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово.

На деятел Тома се паднал нелекият чоп да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия деятел Тома удивил хората с доста чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново обучение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, поради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по знамение оживял, само че царят не се спрял пред нищо и най-после умъртвил Тома. Апостолът извършил своята християнска задача и приключил живота си с мъченическа гибел.

Но даже и царят, който поискал гибелта на Тома, скоро приел християнството, уверен от изцелението на сина си Азан, откакто се покръстил. Мощите на деятел Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Традициите: Какво се прави на Томина неделя

Великден на мъртвите е и измежду главните обичаи и традиции са повторното боядисване на яйца и въвличане на козунаци, последвани от раздаването им на гробищата за умрелите. Така Възкресението на Христос се отбелязва и в света на мъртвите.

Освен раздаването на боядисани яйца и козунак, живите преливат гробните места на умрелите си близки с вода и вино, прекадяват и палят свещички.

В някои краища на страната хората по остаряла традиция оставят боядисани яйца на гробовете на околните си, което обаче е в прорез с канона. По-добре ги раздайте, в сравнение с да ги оставите да се скапват и вмирисват на гробищата.

Самото наново боядисване на яйца и раздаването им се прави с религия, че по този начин ще предпазят мъртвите от превъплъщаване.

Традицията повелява да боядисате още веднъж великденски яйца в деня преди Томина неделя, само че някои домакини отделят за задачата част от боядисаните преди Великден – на Велика събота яйца и ги съхраняват в хладилника до Томина неделя, с цел да ги запазят пресни.

Други отделят малко от боите, с които са рисували яйцата си за Великден, с цел да ошарят и тези за Томина неделя, без да влагат в допълнение време, старания и средства за боядисването на яйцата за Великден на мъртвите.

В Североизточна България и Бесарабия първият понеделник след Томина неделя се назовава също " Софинден ”, " Сувия ”, " Сувинден ”. Тачи се за попречване на суша.

В някои краища на страната на празника се устройват битки, панаири и надпревари, пеят се песни.

 

Какво НЕ се прави на Томина неделя

Според националните показа този ден е " хаталия ”, т. е. неприятен ден. Затова традицията повелява да се съблюдават някои забрани.

Жените не перат и не би трябвало да сушат облеклата.

Стопаните не копаят и не сеят, " с цел да не изсъхва храната ”.

Не се вари мляко, за " да не се подвига ” млякото на говедата и да не им стават рани.

о

Обичаят Топалък

На Софинден се извършва забавен остарял бит за предотвратяване на хора и добитъка от заболяването " топалък ” – да не окуцяват.

Рано сутринта на празника, още преди да е изгряло слънцето, дамите връзват на един прът на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и назовават: ”Тука да остане топаллъка! ” и " Кол да куца, кон да не куца, прът да куца, вол да не куца, прът да куца, чиляк да не куца! ” Някъде обичаят включва разговор сред две дами: едната пита " Ко вързиш? ” Другата дава отговор: " Топаллък вържа ”!

Източник:

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР