След три години укриване в Дубай бившият хазартен бос Васил

...
След три години укриване в Дубай бившият хазартен бос Васил
Коментари Харесай

Пъзелът зад завръщането на Васил Божков

След три години укриване в Дубай някогашният хазартен необут Васил Божков към този момент от седмица е в България и с мярка да непрекъснат арест. Създаде се за малко блъсканица към въпроса дали е екстрадиран от ОАЕ, а след изясняването, че се е върнал непринудено, общото усещане е, че правоохранителните органи не знаят по какъв начин да постъпят с някогашния хазартен необут, против който преди три години бяха повдигнати над дузина обвинявания.На този стадий е известно, че против Божков, който през 2021 година беше глобен по световния закон " Магнитски " за корупция, има три каузи. Той самият е очевидец по четвърто, което може да уличи в закононарушения водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов, по-късно също глобен по " Магнитски ", и PR-ката на Борисов Севделина Арнаудова. Това е и основният миг, обвързван с прибирането на Божков в България. Може единствено да се спекулира дали някогашният всесилен предприемач ще " завлече " със себе си върха на първата по величина партия в страната. Разбира се, вероятен е и противоположният резултат - с следващата пералня за имиджа на Борисов и ГЕРБ. След като прокуратурата приключи делото за пачките и кюлчетата от нощното шкафче, това наподобява като идната точка за отмятане в листата от кавги, в които някогашният министър председател беше забъркан.

След три години укриване в Дубай някогашният
хазартен необут Васил Божков към този момент от седмица е в България и с мярка да непрекъснат арест. Създаде се за малко блъсканица към въпроса дали е екстрадиран от ОАЕ, а след изясняването, че се е върнал непринудено, общото усещане е, че правоохранителните органи не знаят по какъв начин да постъпят с някогашния хазартен необут, против който преди три години бяха повдигнати над дузина обвинявания.

На този стадий е известно, че против Божков, който през 2021 година беше глобен по световния закон " Магнитски " за корупция, има три каузи. Той самият е очевидец по четвърто, което може да уличи в закононарушения водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов, по-късно също глобен по " Магнитски ", и PR-ката на Борисов Севделина Арнаудова. Това е и основният миг, обвързван с прибирането на Божков в България. Може единствено да се спекулира дали някогашният всесилен предприемач ще " завлече " със себе си върха на първата по величина партия в страната. Разбира се, вероятен е и противоположният резултат - с следващата пералня за имиджа на Борисов и ГЕРБ. След като прокуратурата приключи делото за пачките и кюлчетата от нощното шкафче, това наподобява като идната точка за отмятане в листата от кавги, в които някогашният министър председател беше забъркан.

Доброволното връщане на Божков, без най-малко очевидно да е наложено от други условия, към този момент е пъзел. Но дейностите му, до момента в който беше в заточение, имаха резултат. След разкритията, които направи за връзките му с някогашните ръководещи, които той назова рекет върху бизнеса му, при започване на тази година Съединени американски щати постановиха ограничавания на Владислав Горанов и фамилията му - с причини, в които проличават и изказванията на някогашния хазартния необут. Стъпката на американската страна беше прочетена като предизвестие към Бойко Борисов. В България нямаше необикновен отзив, тъй като от прокуратурата твърдяха, че Божков не може да бъде разпитан онлайн и по тази причина всичко бе оставено за " откакто се върне ".

Сега с прибирането му стана ясно, че наред с обвиняванията против него, в прокуратурата има още едно досъдебно произвеждане - за подкупите, които твърди, че е дал. По него при започване на седмицата Божков беше разпитван два пъти, а като разследване беше назначена и защита - на него, брачната половинка му и сина му . По информация на " Капитал " той напълно е преповторил пред проверяващите разказите си, оповестени през 2020 година под формата на комикси за shaikata, Али Баба и 240-те разбойници.
Реклама Какво знаем дотук
Първото от трите каузи против Божков е по обвиняване, че е управлявал проведена незаконна група за тежки престъпни закононарушения - убийства и изнасилвания. От прокуратурата разясниха импровизирано пред " Капитал ", че обвиняванията по този проблем са съвсем недоказуеми и самите прокурори са скептични към развиването на случая, почнал по времето на Иван Гешев.

Второто следствие е за пране на пари и владеене на културно-исторически полезности, които не са регистрирани.

Третото е обвързвано с хазартния бизнес на Божков, по което обвиняването е, че е управлявал проведена незаконна група, обвързвана с подкупи за данъчни и длъжностни закононарушения и пране на пари. По него обвинени са още осем души - някогашният ръководител на Държавната комисия по
хазарта Огнемир Митев, двама някогашни чиновници в нея - Пламен Георгиев и Тодор Марков, съдружниците на Божков - Александър Тумпаров и Георги Попов, брачната половинка му Елена Динева и предприемачът Борис Бекяров.

Прокуратурата твърди, че има задоволително доказателства, че Васил Божков е в скица за пране на пари, както и че е подбудил съзнателно Огнемир Митев като началник на хазартната комисия да не издаде лиценз на компанията Efbet на братята Найденови.
Реклама
Обвинението ще опита да потвърди, че Божков е оказал влияние върху Митев да не извърши служебните си отговорности и по този метод е избегнал заплащането на държавна такса върху хазартните игри. Като предложение на рушвет е посочено и това, че през 2018 година е заречен " да даде подарък на Мария Филипова " (по това време началник на комисията по хазарта) с оферта всеки ден тя да получава сумата от 10 000 лева, с цел да не лишава
хазартни лицензи. Филипова е известна с близостта си с някогашния финансов министър Владислав Горанов, който е бил и принципал на комисията по хазарта. Важен миг в дейностите на прокуратурата е, че само тя от ръководителите на комисията не получи обвиняване по проблема с ощетяването на бюджета сред 2015 и 2020 година със 700 млн. лева от невнесени такси за лотарийните игри на Божков. През цялото време комисията по хазарта е приемала без забележки декларациите, подавани от компаниите му. Прокуратурата упрекна обаче предшественика на Мария Филипова и наследника й на поста, само че против нея не са предприемани никакви дейности.
Делото за shaikata е формирано през 2022 година
След като избяга в Дубай Божков стартира да разгласява извадки от връзката си с властта по време на ГЕРБ. Освен контактите с Мария Филипова, както и със самия финансов министър Горанов, той разгласи също, че е давал рушвет и на Борисов в качеството му на министър председател. Това той назова " такса успокоение " за хазартния му бизнес, определяйки я общо на 67 млн. лева, и сподели банкови извлечения за теглени еднократно суми в милиони. По думите му той е носел персонално парите на Горанов, а пиарката на Борисов Севделина Арнаудова го е посещавала регулярно в офиса му на ул. " Московска ", откъдето си е тръгвала с пари, предопределени за нейния началник.

Прокуратурата по този начин и не даде публичност дали прави нещо по тези свидетелства.
Кога работи и по кое време не работи прокуратурата
Данните, с които разполага " Капитал ", сочат, че след разгласяването им, по изказванията на някогашния
хазартен необут не е направено нищо. До 17 март 2022 година, когато Министерство на вътрешните работи под управлението на тогавашния министър Бойко Рашков (ПП) арестува Борисов, Горанов и Арнаудова. Според информация на " Капитал " това се е случило, откакто дни по-рано от Васил Божков е дал сведения на вътрешното министерство посредством юристите си. Те са част от разработка на полицията и не са със статут на материални доказателства, за разлика от показаният му, дадени в последните дни. А дейностите на полицията са били вследствие на неговите обществени изказвания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР