Не можем да говорим за криза с коклюша, тъй като

...
Не можем да говорим за криза с коклюша, тъй като
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: В момента се реагира адекватно на ситуацията с коклюш

Не можем да приказваме за рецесия с коклюша, защото имаме средствата да му повлияем както лечебно – с антибиотици, по този начин и профилактично – с ваксини. Това сподели пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ. Той направи паралел сред коклюш и Коронавирус и акцентира, че коклюшът е прочут от доста години, предизвиква се от бактерия и за него има открити няколко ваксини, до момента в който Коронавирус е по-нова зараза, която се предизвиква от вирус.

Д-р Симидчиев изясни, че пикът на коклюш в цяла Европа е обвързван с противоепидемичните ограничения против Коронавирус. Друга причина за разпространяването на инфекцията е в прилаганата ваксина: тази, която се ползва сега, е направена по този начин, че да е оптимално безвредна, което прави нейната резултатност по-ниска, добави той.

„ Когато ние се дистанцирахме и носехме маски около Коронавирус, популацията беше по-малко изложена и на коклюш, заради което общото равнище на имунитет леко понижа. Това, съчетано с един пик в прилежащите страни, неизбежно щеше да влезе при нас “, изясни пулмологът и добави, че при коклюша се следи 3 до 5-годишна цикличност.

„ Сега сме в пик, който е заздравен от обстоятелството, че имаме лек спад на общия имунен отговор въз основата на по-ниско имунизационно покритие и въз основата на това, че общоприетата експозиция е малко по-малко “, акцентира доктор Симидчиев.

Недостиг на ваксини при персоналните лекари няма, казусът е в аптеките, безапелационен бе той.

По думите му, сега се реагира съответно на обстановката, значимото съгласно него е да се защитят най-малките – бебетата под 2 месеца, и възрастните над 65 година, а по този начин също и да се имунизират бременните измежду 6-ия месец на бременността, до един месец преди раждането.      

Той разяснява и абсурда с отстраняването на шефа на НЗОК в последния миг – по думите му не става въпрос единствено за пари, само че и за ръководството на Касата.

„ Когато има разнообразни хора, които да ръководят, те могат взаимно да се балансират. когато се отстранят едните и останат хора единствено от един политически набор, тогава прозрачността понижава фрапантно “, сподели депутатът.

Д-р Симидчиев дефинира като положително приемането на тактиката за опазването на здравето до 2030 година По думите му рецензиите от доста страни са довели до това, че имаме тактика, която е по-добра от всички предходни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР